Koja je razlika između organskim i mineralnim gnojivom?


U industriji gnojiva se često upotrebljavaju dvije vrste gnojiva: mineralna i organska. Koja je razlika između njih? Izvor sastojaka igra vrlo važnu ulogu. Što se događa u zemlji kod upotrebe hranjivih tvari? Pridonose li rastu biljke?

Terminologija za gnojiva, kao što su organska, prirodna, anorganska, kemijska, sintetička, umjetna ili proizvedena, more uzrokovati pravu zbunjenost. Dobra vijest je, da se izbor može smanjiti na organska ili mineralna gnojiva

Što je gnojivo?

Gnojivo je mineral u tekućem ili tvrdom stanju, kojeg osnovna svrha je osigurati hranljive tvari biljkama.  U industriji gnojiva, NPK je najčešće korištena terminologija. NPK označava dušik (N), fosfor (P) i kalij (K). To su osnovne hranljive tvari, koje imaju posebnu namjenu tijekom razvoja biljke. Na primjer, nastanak klorofila, korijena i konačnog usjeva. Zajedno te osnovne hranljive tvari omogućavaju pravilnu rast i cvatnju biljke. 

Što kupujete?

NPK se dobiva iz različitih sirovina. Izvor tih materijala određuje je li gnojivo organsko ili mineralno. Gnojivo sa mineralnim izvorom je umjetno napravljeno, dok ima organsko gnojivo biljni ili životinjski izvor, u kojim se nalaze crni gnoj, bat guano, treset, riblje brašno ili ekstrakt algi. Te sirovine su pridobijene iz prirode. U nekim slučajevima su kombinirane mineralne i organske sirovine – to su organsko-mineralna gnojiva.

Sve se događa u zemlji!

Korijeni i cijeli život u zemlji apsorbira organsko gnojivo. Zemlja sadrži gljive, kvasce i bakterije te održava stabilnu PH vrijednost. Korijene lako apsorbiraju prehranu i konzumiraju toliko, koliko im je potrebno. Stoga u 95% organskih kulturi nije potrebno mjeriti i nadzirati vrijednost PH u uzgoju. Organski uzgoj znači, da u procesi uzgoja pozorno pratite biljku zbog karakteristika samoregulacije u zemlji.

Mineralna gnojiva

Kada odaberete mineralno gnojivo za zalijevanje vaših biljaka, hranljive tvari su odmah spremne za unos u korijene biljaka. Učinak prehranjivanja na biljku vidi se mnogo brže nego kod organskog gnojiva. Hranjive tvari, koje biljki nisu potrebne, brzo se ispiru kroz zemlju.

Prednosti:
- Veći prinos
- Ekonomičnost
- Biljke apsorbiraju gnojivo neposredno
- Umjetno napravljeno

Nedostaci:
Mineralna gnojiva su proizvedena iz neobnovljivih izvora, uključujući fosilna goriva. Ne sadrže raspadajućeg materijala, koji je potreban za poboljšanje strukture zemlje. Budući, da su hranljive tvari biljaka dostupne odmah nakon unosa, postoji opasnost pregnojitve. To ne šteti samo biljkama, nego uznemirava sav ekosustav. Ponavljajući unos mineralnog gnojiva može uzrokovati toksično stvaranje kemikalija, poput arsena, kadmija i urana u zemlji. To su otrovne kemikalije, koje se mogu apsorbirati u vaš konačni usjev.

Dugotrajna upotrebna mineralnih gnojiva može promijeniti PH zemlje, ometati koristan mikrobni ekosustav, povećati štetočine i čak doprinijeti oslobađanju toplogrednih plinova.

Organska gnojiva

Osim oslobađanja hranjivih tvari, kada se organska gnojiva raspadaju, poboljšavaju njegovu sposobnost zadržavanja vode i hranljivih tvari. Koristeći organska gnojiva, vaša će zemlja biti zdravija i jača, kao i sama biljka.

Prednosti:
- Bolji okus
- Prirodni rast sa korištenjem života u zemlji
- Prirodni sastojci
- Primjereno za organsku poljoprivredu

Jer su to gnojiva za sporo oslobađanje, vrlo je teško pregnojiti biljke. Organska gnojiva su obnovljiva, biološko razgradljiva, održiva i ekološko prihvatljiva. Iako su prilično skupa, možete sami napraviti svoje vlastito organsko gnojivo kroz kompostiranje ili pronalaženje jeftinih resursa, na primjer na farmama, gdje se prodava gnoj za kompost.

Nedostaci:
Mikroorganizmi
moraju raskrojiti i osloboditi hranljive tvari. Budući, da im je potrebna toplina i vlaga za obavljanje svog posla, učinkovitost organskog gnojiva sezonski je ograničena.  Dobra strana toga je, da ti mikroorganizmi pridobivaju energiju od raspadanja biljnih i životinjskih tvari, zato upotreba organskog gnojiva pruža potpuni paket hranljivih tvari za vašu zemlju.

Organska gnojiva razgrađuju se prema prirodnim propisima, zato ne oslobađaju hranljivih tvari čim ih biljka zahtijeva. Zapravo, nedostatke možete u vašim biljaka primijetiti u prvih nekoliko tjedana, dok se prvo apliciranje ne oslobodi.