Merchandise Novosti Akcije

Savjeti za zdravo korijenje kako biste osigurali bolji urod

Savjeti za zdravo korijenje kako biste osigurali bolji urod

Korijenski sustav često je podcijenjeni element biljke. Naime, upravo ovdje započinje i završava život svih biljaka. U ovom ćemo Vam članku predstaviti savjete i proizvode za zdrave i snažne korijene koji će Vam osigurati odličan urod.

Korijenje određuje značaj biljke jer joj osigurava količinu vode i sve važne minerale. Zahvaljujući milijunima malim dlačicama koji pokrivaju korijene, minerali se pretvaraju u škrob koji je potreban za rast biljke.

Mnogo je čimbenika koji utječu na rast korijenja (npr. temperatura, vlaga, kisik itd.). Svi ti čimbenici moraju biti pod kontrolom ako želimo da korijenski sustav pravilno apsorbira vodu i minerale te šalje u samo "tijelo" biljke, kako bi osigurao homogenu zelenu boju, zdravo cvijeće i snažne grane. Da bismo došli do ove točke, potrebno je sjetiti se važnog, premda gotovo nevidljivog čimbenika–govorimo o sustavu ukorijenjenosti.

U fazi klijanja, korijeni počinju upijati hranjive tvari i vodu. Što korijenski sustav bolje obavlja svoj zadatak, toliko će biljka biti veća i zdravija. U slučaju nepravilne apsorpcije, biljke mogu reagirati kao da ih je pogodila kuga: lišće i grane požute, a lišće naglo opada.

Pročitajmo nekoliko savjeta za snažne i zdrave korijene!

Korijenima osigurajte kisik

Vrlo je važno znati da korijeni "udišu" kisik, dok je ostalim dijelovima biljke potreban ugljični dioksid (CO2). Korijenski sustav koristi kisik za pretvaranje škroba u energiju. Tu energiju koristi za slanje hranjivih tvari do biljke, kako bi stvorila još više škroba.

Budući da korijeni pohranjuju kisik, moramo odabrati vazu ili sustav vaza koji omogućuje dobru ventilaciju. Nedostatak kisika u korijenima povećava vjerojatnost negativnog utjecaja na korijenski sustav.

Stoga imajte na umu važnost čistog prostora s odgovarajućom ventilacijom, kako biste spriječili pojavu bolesti biljaka.

Preporučujemo sljedeće proizvode.

Vaze za uzgoj biljaka

Vaze Fabric Pot

Primjerene su za upotrebu u zatvorenim prostorima i na otvorenom. Poduzeće Gronest stvorilo je tehnički napredan proizvod sa zaštitnim slojem "Aqua Breathe". Ovim visoko kvalitetnim proizvodom postigli su optimalnu izdržljivost, ventilaciju i zadržavanje vlage u jednom proizvodu. Vaze Gronest perive su i razgradive.

Više informacija o proizvodu

Vaze za bolji rast korijena

Vaza Air Rap

Vaza koju možete reciklirati. Aktivno poboljšava kakvoću korijenskog sustava biljke. Ovaj revolucionarni pristup stvara krasne, ne-spiralne korijenske sustave koji se ne mogu razviti ni u jednoj drugoj posudi. Izrađena je od recikliranog HDPE, okruglog je oblika s perforiranom stijenkom. Zbog običnih i prema van okrenutih stožaca nema ravnih površina, što isključuje svaku mogućnost stvaranja spirala i znatno povećava brzinu rasta. Zbog strukture lonca, korijeni bit će usmjereni u vrhove stožaca, gdje će dehidrirati i osušiti se. Kako bi nadoknadila gubitak, biljka će reagirati stvaranjem više korijena. Brza proizvodnja snažnog i gustog korijenskog sustava predstavlja veliku prednost za uzgajivača, npr. kraće razdoblje rasta, manji gubici i bolji kapacitet biljaka.

Više informacija o proizvodu

Veličina posuda mora odgovarati veličini korijenskog sustava

Ako počnete uzgajati biljke u vazama, nemojte koristiti prevelike posude. S velikom površinom, korijeni se mogu "utopiti".

Presađivanje je jednostavno neizbježno. Najbolje je započeti s malom vazom, a zatim presaditi biljku u veću, kad korijenskom sustavu ponestane prostora. Na tržištu su dostupne različite vrste posuda, neke i sa bočnim otvorima kako bi korijeni mogli slobodno rasti.

Širok raspon vaza za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru
Vaze, podlošci i ladice različitih vrsta i dimenzija možete kupiti ovdje.

Osigurajte odgovarajuće zadržavanje vlage

Vrlo je važno voditi brigu o zemlji, odnosno podlozi. Listovi prema potrebi apsorbiraju hranjive sastojke i vodu u donjem dijelu biljke (sve dok je korijenski sustav u optimalnim uvjetima), stoga se toplo preporučuje treset koji može zadržati vlagu.

Tresetne tablete

Supstrat u obliku tresetnih tableta Jiffy Coco 20 komada

Jiffy Coco peleti, odnosno tresetne tablete, izrađene od kokosovih vlakana, idealni su supstrat za klijanje sjemenki. U vodi se šire stvarajući glatku košaricu inertnih kokosovih vlakana koja zadržavaju vlagu.

Više informacija o proizvodu

Premda je korijenima potrebna vlaga, budite oprezni s količinom vode. Ako je supstrat previše vlažan, prijeti propadanje korijenskog sustava, stoga je bolje pustiti da se osuši.

Ako supstrat ne apsorbira cijelu vodu, nakupljena voda može privuci insekte i posljedično bolesti, što će utjecati na rast biljaka. Stoga je potrebno osigurati odgovarajuću drenažu podloge. Najbolji način da utvrdite ima li biljka pravu količinu vode je gurnuti prst u zemlju. Ako je zemlja još uvijek vlažna, pričekajte još malo prije ponovnog zalijevanja.

Temperatura mora biti primjerena i za korijenje

Kao što temperatura utječe na lišće i cvjetove, na isti način utječe na zemlju. Korijeni uglavnom rastu noću, kada ostali dijelovi biljke odmaraju. Stoga korijenje voli tamu i temperaturu od 24° C do 25,5° C. Pazite da temperatura bude u ovom intervalu te izbjegavajte znatna odstupanja.

Prekomjerna temperatura može uzrokovati puno poteškoća, posebice u hidroponici, jer može smanjiti sposobnost zadržavanja kisika u vodi. Stoga je vrlo važno održavati ugodnu temperaturu koja potiče rast korijenja. Ako je pritom potrebna upotreba klimatskih uređaja ili ventilatora, svakako je pametna investicija.

Hranjivi sastojci i višak soli

Neke kemikalije koje su prisutne u anorganskim hranjivim tvarima mogu štetiti korijenima: u zemlji se stvara višak soli koji sprječava apsorpciju biljci potrebnih hranjivih tvari  (nutrient lockout).

Kada je nedostatak hranjivih tvari očit (npr. gubitak boje ili gubitak čvrstoće), preporučujemo temeljito čišćenje zemlje kako biste odstranili višak soli.

Da biste isprali korijenje, zalijte zemlju s puno vode kako biste uklonili višak hranjivih sastojaka s područja korijena. Za lakše razumijevanje: trebate tri puta više vode od kapaciteta posude, npr. za posudu od 11 litara trebate 33 l vode. Kako biste spriječili prezasićenost vodom, morate kontrolirati drenažu na način da voda kojom ste ispirali mora otjecati kroz zemlju. Jedan od najboljih znakova da ispiranje korijenja djeluje je da zadnji litri vode od ispiranja moraju biti čisti.

Gljive–Mycorrhiza i Trichoderma

Korijeni vole i druge vrste hranjivih tvari. "Mycorrhiza i Trichoderma" štite korijene i poboljšavaju razvoj biljke.

Gljive "Mycorrhiza" prodiru u korijenski sustav jer traže hranu. Biljka lakše apsorbira hranjive tvari, a gljive imaju ogromnu korist od ugljikohidrata i vitamina koje biljka proizvede tijekom fotosinteze, stoga obje strane imaju korist od ovog simbiotskog odnosa. "Mycorrhiza" time pomaže biljkama u stvaranju većeg uroda.

Gljive "Trichoderma" prisutne su gotovo u svim supstratima i poznato je da potiču razvoj biljke. Mogu preživjeti temperature u rasponu od 5 do 35° C. Trichoderma osigurava dodatnu zaštitu biljaka od slabih gljiva. Biljka učinkovitije koristi energiju za rast jer joj ova energija nije potrebna u obrani od zlonamjernih gljiva.

Organsko gnojivo za tlo i kokos

Mješavina od 9 različitih vrsta spora Mikorize Mycotrex 100 g

Tvrdo, 100% organsko gnojivo za zemlju i kokos. Odlično gnojivo za sve vrste cvjetajućih i zelenih biljaka, travu, drveće i grmove. Za biljke u vazama i na otvorenom, za unutarnje i vanjsko sađenje. Sadrži mješavinu korisnih gljiva.

Njihovo je svojstvo da povećaju korijensko apsorbiranje hranjivih tvari do 700%.

Više informacija o proizvodu

Organski stimulator korijena

Piranha. 100% organski stimulator korijenja.

Sadrži 24 različite vrste korisnih bakterija koje doprinose većoj razgranatosti i učinkovitijem djelovanju korijenskog sustava. Korištenjem Piranhe, volumen korijena trebao bi se povećati do 700%, što znači sedam puta veću apsorpciju u vodi rastopljenih hranjivih tvari. Sprječava truljenje korijena i štiti biljku od razvoja štetočina i nepoželjne plijesni.

Bogatiji korijenski sustav također podrazumijeva zdraviju biljku, a time i obilniju proizvodnju cvjetova i plodova.

Više informacija o proizvodu

Ako prilikom presađivanja vidite da su korijeni jaki, bijeli i čisti, na pravom ste putu. Sve se razvija kako treba.

Ako se i gornji dio biljke potpuno razvije, cvjetovi će već u nekoliko tjedana biti spremni za berbu.

Nemojte zaboraviti: korijenje je neophodno za dobivanje bogatog i uspješnog uroda!

Također preporučujemo: