Merchandise Novosti Akcije

Koja gnojiva koristiti za uzgoj konoplje?

Koja gnojiva koristiti za uzgoj konoplje?

Odgovarajuče gnojivo za uzgoj konoplje nije jednostavno odabrati jer je biljka konoplje osjetljiva na nutrijente te zahtjeva specifičan režim gnojenja što znači da je vrlo jednostavno pogriješiti. Malim odstupanjem u količini dodanih nutrijenata može završiti katastrofalno po uzgoj.

Upravo zato je bitno razumijeti kako i kad konoplja treba određene nutrijente. Najgore je nakon uloženog truda izgubiti biljku zbog nepravilnog korištenja gnojiva.

Gnojiva: Osnovna podjela


Zanima vas kupnja? Na zalihi 600+ gnojiva.
Provjerite ponudu ili nas pitajte za stručni savjet. Kliknite ovdje

Hranjivi nutrijenti koji se nalaze se u prirodi, a potrebni su biljci konoplje, nisu uvijek direktno dostupni što može dovesti do deficita nutrijenata i usporavanja rasta.

Kako bi biljka postigla puni kapacitet, u zemlju se dodaju različita gnojiva koja sadrže određene makro i mikro nutrijente. Gnojiva mogu biti organska ili mineralna, ali i organo-mineralna.

Nutritivno bogato tlo omogućit će brži rast te na kraju kvalitetan cvijet s visokim koncentracijama korisnih kanabinoida i terpena.

Makronutrijenti i mikronutrijenti

Primarni nutrijenti i osnovna klasifikacija svakog gnojiva koje se dodaje biljkama je NPK - dušik (nitrogen), fosfor (phosphorus) i kalij (potassium). Ova tri kemijska elementa osnova su svakog sintetski i organski proizvedenog gnojiva. Osim primarnih makronutrijenata postoje i gnojiva sa sekundarnim makronutrijentima te mikronutrijentima koji su konoplji potrebni u manjim količinama, no jednako su važni za pravilan rast i razvoj te otpornost na bakterije i bolesti. Mogu se usporediti s ljudskim potrebama za dodatnim suplementima poput minerala i vitamina.

Kalcij - Utječe na pravilan razvoj staničnih stijenki. Smanjuje zasoljenost i poboljšava hidrofilnost tla.

Magnezij - Iznimno je važan u procesu fotosinteze. Utječe na stabilizaciju staničnih stijenki biljke te na preradu ugljikohidrata.

Sumpor - Element koji je također vrlo važan za proces fotosinteze bez kojeg je nemoguće stvaranje klorofila. Vrlo je važan faktor u proizvodnji bjelančevina, aminokiselina, razvoju enzima i vitamina u biljci. Sumpor također štiti kanabis od nekih bolesti.

Ostali mikronutrijenti korisni za kanabis: bor, klor, bakar, željezo, mangan, molibden i cink.

Gnojenje - Kako krenuti?

Prije svega, potrebe za različitim nutrijentima ovise o vrsti konoplje te u kojem tipu medija raste - zemlji, kokosovim vlaknima ili pak hidroponski.

Za većinu uzgojnih tehnika postoje različiti specijalno proizvedeni nutrijenti namijenjeni za određene medije ili pak univerzalna gnojiva za uzgoj namijenjena svim medijima.

Također, potreba za nutrijentima ovisi o sadržaju minerala u vodi za zalijevanje te fazi rasta (vegetacija ili cvjetanje).  

Promjena režima gnojenja kroz faze rasta konoplje

Vrsta i količina gnojiva razlikuje se ovisno o starosti biljke i fazi u kojoj se nalazi jer rana i kasna vegetativna faza rasta te rana, srednja i kasna faza cvjetanja imaju različite nutritivne potrebe odnosno zahtijevaju drugi omjer nutrijenata.
Gnojenje različitim mineralnim ili organskim gnojivima se vrši prema točno određenom rasporedu koji striktno ovisi o proizvodu i samom proizvođaču gnojiva.

Kod početka uzgojnog procesa odnosno faze klijanja sjemenki konoplje nemojte koristiti gnojivo. Nutrijente možete početi dodavati u zemlju tek kad biljka dođe u vegetacijsku fazu rasta jer je sadržaj nutrijenata u početku sasvim dovoljan za biljku te veličine.

Gnojenje konoplje u vegetativnoj fazi

Pogledajte i odabrana gnojiva s osnovnim hranjivim sastojcima za rast.

Tijekom vegetativne faze potrebna je dodatna količina određenih makro nutrijenata kako bi se osigurao pravilan rast biljke. Svaki uzgajivač ima svoj osobni pristup, ali omjer 7-5-5 (NPK) glasi kao najbolji izbor.

Zbog opasnosti od pregnojavanja, za početak se gnoji sa samo pola preporučene doze uz obavezno promatranje kako biljka konoplje reagira na novu prihranu.

Gnojenje konoplje u fazi cvjetanja

Pogledajte i odabrana gnojiva s osnovnim hranjivim sastojcima za cvatnju

Generalno se kod faze cvjetanja preporuča NPK omjer od 3:10:10. Količina dušika potrebna kod cvjetanja se smanjuje u odnosu na vegetacijsku fazu, no istovremeno je potrebna dosta veća količina kalija i fosfora.

Upravo više koncentracije fosfora potiču rast cvijeta konoplje, a kalij smanjuje kiselost urokovanu većim koncentracijama fosfora u mediju.

Kod mineralnih, kao i kod organskih gnojiva, se preporuča “ispiranje nutrijenata” 4 tjedna prije branja kako bi biljka ispustila i iskoristila sve nataložene nutrijente. Detaljnije o ispiranju pročitajte ovdje.

Koje gnojivo koristiti za uzgoj konoplje?

Hranjive tvari u sastavu razlikuju se od proizvođača do proizvođača pa do samih proizvoda. Postoje različiti oblici gnojiva na tržištu, a glavne razlike se mogu se pronaći u načinu proizvodnje i omjeru nutrijenata.

Sporootpuštajuća gnojiva

Organska gnojiva uobičajeno zahtijevaju manje pažnje jer su sporootpuštajuća odnosno nutrijenti se prirodno “raspadaju” i prelaze u oblik primjenjen za apsorbciju, dok gnojidbi s mineralnim gnojivima ipak treba pristupiti uz dozu opreza jer se brzo i direktno otpuštaju u zemlju. Važno je za napomenuti da postoje i mineralna gnojiva koja su sporootpuštajuća - obložena su smolom ili polimerima baziranim na sumporu koji se sporo raspaduju čime se omogučava duže otpuštanje nutrijenata.

Gnojiva za početnike

Za početnike u svijetu uzgoja kanabisa preporučamo povoljno i kvalitetno trokomponentno gnojivo TriPart Starter Kit jer uz njega više nema mjerenja, spuštanja ili podizanja pH kao što je to slučaj kod većine ostalih mineralnih gnojiva. Razvijeno je na način da pH vode ostaje u optimalnim granicama čak i do tjedan dana nakon gnojidbe čime se smanjuje vjerojatnost promjene pH u zemlji.