Merchandise Novosti Akcije

Planiranje indoor uzgoja jedne ili više biljaka

Planiranje indoor uzgoja jedne ili više biljaka

Možda je najvažnije pitanje, kojeg bi si trebao postaviti uzgajivač je, koliko vremena može posvetiti uzgoju biljaka. Rad, obitelj i socijalne obaveze teško je uravnotežiti.

Prije nego počnete sa uzgojem, napravite plan, kako biste odredili veličinu raspoloživog prostora za uzgoj. Ako planirate vlastiti growbox za uzgoj ili organizirate cjelovit  prostor u rastlinjak, morate prvo napraviti mjerenje. Odredite koliko svjetlosti možete spustiti, dok održavate optimalne uvjete okoliša. Navest ćemo ključne čimbenike, koje treba uzeti u obzir prilikom odabira uzgoja, koje se kasnije rašire.

Genetika, koju odaberete i vaš najprikladniji način uzgoja daje konačno rješenje, koliko dugo je potrebno za uzgoj. Svaki prostor je drugačiji, ali dva čimbenika se moraju stalno pratiti. Temperatura i relativna vlažnost su ključni uvjeti okoliša, koje trebate regulirati.

Ovlaživač zraka 3 membrane i
                    generator magle Ovlaživač zraka 3 membrane je generator magle, vrlo je kompaktan i stoga idealan za ugradnju u vrlo male prostore. Posebno je razvijen za unutarnju i vanjsku upotrebu i može se koristiti u raznim područjima, poput vrtova, akvarija, unutarnjih fontana ili bazena. Mist Maker proizvodi vodenu paru putem ultrazvučne vibracije za povećanje razine vlage u sobi / šatoru. Stvorena nevjerojatno lagana i fina magla pomaže značajno poboljšati unos hranjivih tvari, transport hranjivih tvari i ukupne stope rasta. Biljke uopće neće biti mokre. Mist Maker nastavit će djelovati sve dok nivo vode ostane malo iznad keramičkih diskova u jedinici. Pomoću plutajućeg prstena generator magle može se upravljati spremnicima bilo koje veličine. Za bolje rezultate koristite ventilator za pomicanje magle.

Velika količina uzgoja: Sea of Green (SOG)

Tehnika "Sea of Green" (kako to ime već sugerira - more zelenog) znači, da u prostor, gdje gojimo, postavimo puno biljaka. Obično se za postizanje najboljih rezultata i lakše kontrole cijelog proizvoda koriste klonovi ili "automatske sorte". Ova je tehnika vrlo brza i produktivna. Ukoreninjene reznice moraju rasti od 1 do 2 tjedna u vegetaciji prije ulaska u cvijet s ciklusom 12/12 sata u narednih 8-10 tjedana. Automatske sorte mogu biti izložene svjetlosnom ciklusu 18/6, 20/4 ili 24/0 kako bi već mogli pokupiti konačni proizvod nakon  8-10 tjedana sjetve.

Indoor uzgoj konoplje

Budući, da biljke nikada neće imati dovoljno vremena za rast u visinu, cilj će biti manje – s jednim velikim cvijetom. Pod 400W žarulju HPS može narasti od 4 do 16 biljaka po m² u vazama od 5 do 12 litara. Ručno namakanje tako velikog broja biljaka može trajati predugo i mnogi uzgajivači radije koriste hidroponijske automatizirane sustave. Dobro planirana (SOG) tehnika može nuditi od 4 do 6 žetvi godišnje.
 
Ako želite uzgajati manji broj biljaka i postići najveću produktivnost iz vašeg prostora za uzgoj, morat ćete upotrijebiti nekoliko tehnika, kako biste povećali prinos. Imate dvije mogućnosti: obrezivanje ili savijanje. Očito je, da možete koristiti obije mogućnosti. Savjetujemo vam kombiniranje ovih dviju tehnika, kako biste dobili najbolje rezultate.

Obrezivanje

Najčešće tehnike obrezivanja za povećanje prinosa su cijepljenje (topping – rez vrha stabla)  i odstranjivanje prekomjernog lišća (fimming). U slučaju cijepljenja, neka bude rez vrha stabla čist i gladak, obrezivanje lišća obavite sa škarama. Tako ćete na biljke poticati, da postanu bujnije i da razviju nekoliko više glavnih pupova umjesto jednog.  Oba se načina mogu koristiti više puta, ovisno o tome koliko je bočnog mjesta u prostoru, kojeg želite zapuniti.

Ne zaboravite, da svako obrezivanje, koje obavite, biljka će trebati nekoliko dana, da se oporavi. Vrijeme je cijena koju treba platiti uz intervenciju tih metoda obrezivanja. Faza vegetativne rasti će biti duža i može trajati od 6 do 8 tjedana.

LST - Low stress training

LST ili Low Stress Training je tehnika za dizajniranje biljki, također primjerena za uzgajivače početnike. Slično je prethodnim metodama obrezivanja. Djeluje vrlo dobro, ako ga prati tehnika ScrOG ili "Screen of Green". Proizvođači mogu manipulirati sa biljkom sa savijanjem ili vezanjem grana u vegetativnoj fazi, tako je tjeraju, da postane gušća. Na taj način moguće je zauzimati 1 m² površine s 2 do 4 biljke.

low stress training tehnika

ScrOG - Screen of Green

Iskusni uzgajivači, koji su naučili koristiti jednu ili više gore opisanih tehnika, mogu dodatno povećati prinos u bilo kojem uzgojnom prostoru kombinirajući obrezivanje i savijanje iz ScrOG tehnike. Uz preplitivanje grana u vegetativnoj fazi do trećeg tjedna cvatanja, najprofesionalniji je način za optimiziranje uzgojnog prostora, kada je to najpotrebnije. Princip na kojem se temelji ScrOG tehnika je to, da zadržite maksimalan broj cvijeća ispod svjetla.

Screen of Green

Sve grane ispod mreže moraju se porezati, tako da se sva energija biljke prebaci u proizvodnju cvijeta. U tom slučaju, potrebno je 8 tjedana ili više vegetativne rasti, i svakodnevno održavanje. Jedna sama biljka, koja se obrađuje iz ScrOG tehnike, može ponuditi isti proizvod kao uzgoj sa SOG tehnikom.

Grow Net mreža

Grow Net je elastična mekana gumirana mreža pogodana za korištenje u grow boxovima. Mreža pruža potrebnu podršku za biljke, da još bolje i lakše rastu. Može se postaviti horizontalno ili vertrikalno ovisno o vrsti i načinu sijanja. Mreža je rastezljiva od 60x60 do 120x120 cm. Ima 36 razeljaka.

YOYO - Plant Support

Ako ima biljke koje bi mogle trebati podršku, Yoyo su je odgovor. Ova preklopiva biljna potpora može biti fiksirana na strop prostora ili Grow Box-a i kuka može se lagano spojiti oko grane na biljci koja treba potporu. Kako biljka raste Yoyo će se polako uvući i zadržati granu podržanu u istom položaju. Yoyo je treba postaviti na dobro, osnovane biljke jer može povući mlade biljke iz svoje posude.

Škare za obrezivanje

Škare Easygrow Easy Snips su idelane za obrezivanje biljaka. Ergonomičan design, ultra lagana struktura, osigurač i udobni ručaji.