Najviše sofisticirane tehnike uzgoja biljaka postanu nevažne, ako se relativna vlažnost i temperatura ne nadziru – pročitajte više o tim glavnim čimbenicima.


Konačni rezultat kod indoor uzgoja jako utječe na način proizvođača, da kontrolira parametre, koji utječu na rast biljaka. Postoje dva osnovna čimbenika, koji se lako zaboravljaju kada razmišljamo o drugim načinima povećanja proizvoda, veličine i općeg zdravlja. Ovo objašnjenje sadrži načine, kako oba čimbenika održavati u optimalnoj mjeri.

Razina vlage i temperature: od sadnica do žetve

Odrediti moramo kakvu vlažnost i temperaturu trebamo u uzgoju kulture, koju gojimo. Razumno je, da se život biljaka podijeli u četiri različite faze u kojima je potrebno prilagoditi vlažnost i temperaturu, jer je kontrola toga vrlo važna. Općenito, vrlo je jednostavno održavati pravilne parametre u čim većoj konstanti u različitim fazama rasti.

Prva stvar, koju trebate osigurati, je regulator za vlagu i temperaturu, po mogućnosti digitalni s memorijskom funkcijom, koja prikazuje najveće i najniže vrijednosti iz prošlosti. Uz pomoć tog uređaja možete točno pratiti i regulirati situaciju kod indoor uzgoja.


Regulator vlage i temperature 16A

1. Faza sjetve
-Sadnice i klonovi vole visoku razinu vlažnosti od 65 % do 70 %.
-Razlog: korijenski sistem još nije uspostavljen.
-Visoka vlažnost omogućava dovod vode kroz lišće.
-Temperatura s aktivnim svjetlima mora biti 22–25 °C i bez svjetla 4–5 °C niža, ali ne niže od 20 °C.
 
2. Vegetacijsko razdoblje
-Razina vlažnosti može se smanjiti za 5 % svaki tjedan (prihvatljiv raspon je  od 40–70 %).
-Temperaturu je moguće nekoliko povećati ali nije potrebno.
-Razlog: korijeni apsorbiraju više vode, isparivanje kroz listove hladi biljku.
-Temperatura s aktivnim svjetlima mora biti 22–28 °C, bez svjetala 4–5 °C niža.
 
3. Faza cvatnje
-Razinu vlažnosti treba smanjiti na 40–50 % (iznimno važno).
-55 % vlažnosti je gornja granica (iznad 60 % je vrlo loše).
-Najbolje je malo smanjiti temperaturu.
-Temperatura s aktivnim svjetlima treba biti 22–26 °C (izbjegavajte visoke temperature).
 
4. Kasna cvatnja (1–2 tjedna prije žetve)
-Sljedeći koraci nisu nužni, ali mogu poboljšati donos, ukus i izgled.
-Spustite vlažnost koliko se da (30 – 40 %).
-Temperatura s aktivnim svjetlima treba biti 18–24 °C, bez svjetala 5–10 °C niža.

Podešavanje vlažnosti i temperature

Sada kad imamo dobro objašnjenje o razini vlažnosti i temperature koju želimo, vrijeme je da dođemo do praktičkog rada i potražimo načine, kako se stvari postave u ravnotežu, kada te nisu. Većina uzgajivača će se boriti za smanjenje relativne vlažnosti i temperature, što je u fazi cvatnje vrlo važno. U nekim hladnijim regijama i u smislu osvjetljenja može doći do suprotnog scenarija, zato je potrebno povećati temperaturu ili vlažnost.

A. Smanjivanje vlažnosti
-Postavite izlazni ventilator na višu brzinu
-Povećajte dovod svježeg, hladnog zraka
-Zalijte biljku odmah nakon uključenja svjetla
-Koristite razvlaživać


EC ventilator s integriranim LCD kontrolerom - EC 125 LCD
Protok zraka pri 0 [Pa] = 950m³/h i 14 postavki! EC ventilator (elektronički komutirani motor) promjera 125 mm, vrlo je snažan ventilator s 950m³/h na 0 [Pa]. EC ventilator ima karakteristike da ne uzrokuje dodatnu buku pri niskim okretajima. Ugrađeni LCD zaslon s tipkovnicom olakšava postavljanje i čitanje svih informacija koje nudi ventilator, kao što su stvarna postavljena brzina, temperatura, dnevna / noćna vlažnost i brzine okretaja motora u minuti (rpm). Integrirani senzor svjetla u sondi prepoznaje dnevne / noćne načine rada. Ventilator ima integrirani 1,5m Schuko mrežni kabel i integrirani senzor/sonda 4m. Programiranje 14 pojedinačnih postavki je vrlo jednostavno, program sa samo tri dugmeta.B. Smanjivanje temperature

-Tako kao i smanjivanje vlažnosti: povećajte ukupni protok zraka u prostoru za rast tako da omogućite odvod toplijeg zraka i dovod hladnijeg zraka
-Uvijek imajte isklopljenu rasvjetu kroz dan, a noću uključenu
-Kada uzgajate sa svjetlima HPS, razmislite o upotrebi zračno hlađenih reflektora


Reflektor je pogodan za 400W i 600W žarulje. Reflektor Bat Cool Tube 125x490mm je sastavljen iz staklene cijevi sa reflektorom, koji je ugrađen na vrhu. Njegov oblik omogućuje direktno spajanje na ventilacijski sustav i na taj način se konstantno usisuje zrak u vanjski prostor, te se na taj način lampa hladi. Taj nam sistem omogućuje, da lampu približimo biljkama, a time dobivamo mnogo veće iskorištavanje lampi tj. svjetlosti, koju ona proizvodi. Također se i životni vijek lampi produžuje, jer se ona neprestano hladi. Sadrži također i ugrađeno grlo E40.

C. Povećavanje vlažnosti

-Ručno povećavanje razine vlage sa bočicom za prskanje (neće vam uzeti puno vremena)
-Površina poda mora biti vlažna, ali ne mokra
-Objesite mokre ručnike ili postavite posudu sa vodom u prostoru za uzgoj
-Investirajte u vlaživač sa velikim rezervoarom za vodu (mali zahtijevaju konstantno punjenje)


Ovlaživač zraka na 3 membrane ima tihi rad, nisku potrošnju energije te je pogodan za male prostore. Ovaj visoko kvalitetan generator magle je vrlo kompaktan i zato idealan za ugradnju u vrlo male prostore. Njegovo kućište posebno je prevućeno (nikl i titan), zbog lakšeg čišćenja. Razvijen posebno za unutarnju i vanjsku upotrebu, a može se koristiti u različitim područjima, kao što su vrtovi, akvariji, zatvoreni bazeni i fontane. Uz korištenje prekidača s plovkom moguće ga je koristiti u spremnicima svih veličina. Osim toga, maglu u prostoru možete podijeliti pomoću ventilatora.
D. Povećavanje temperature

-Uvijek možete nadograditi postojeću rasvjetu s jačom (više vata = više topline)
-Postavite grijač na dno šatora ili prostora
-Dobro izolirajte prostor izolacijskim materijalima
-Koristite jednostavni grijač s termostatom

Važno je znati, da su vlažnost i temperatura tijesno povezani. Cijelu sliku dobijete kada upoznate osnovni princip, da topli zrak sadrži više vlage od hladnijeg zraka. To je jedan od razloga zašto je potrebno isključiti puno toplog zraka iz sobe za rast i idealno omogućiti ulaz hladnog zraka, jer topli zrak jednostavno sadrži previše vlage.