Merchandise Novosti Akcije

Ultimativni vodič za uspješni indoor uzgoj biljaka

Ultimativni vodič za uspješni indoor uzgoj biljaka

U vanjskom uzgoju o svemu brine majka priroda dok u indooru glavni kreator svega je grower. Kako bi postigli zadane uvjete za uspješan rast potrebno je oponašati okruženje koje je biljci prihvatljivo krenuvši od samog boxa pa do završnih parametara, u smislu temperature i vlage.

U indoor uzgoju primarni zadatak je što vjerodostojnije oponašati prirodne uvjete. Kako bi postigli minimalno prihvatljive uvjete, moramo razumjeti potrebe biljke.

Što je potrebno za kvalitetan indoor uzgoj?

  1. Growbox
  2. Osvjetljenje
  3. Ventilacija
  4. Nutrijenti
  5. Supstrat
  6. Tegle ili potovi
  7. Ostala oprema
  8. Sjeme

Growbox (staklenik ili šator) 

Growbox je posebno napravljen prostor u kojem će biljka rasti. Dostupne su različite dimenzije i dizajn. Što je growbox veći, potrebne su jače komponente i bolja opremljenost. Na tržištu su ponuđene različite dimenzije: 80 x 80 x 160 cm, 100  x 100  x 200 cm, 120 x 120 x 200 cm, 150 x 150 x 200 cm.


Važno!
Što je veća dimenzija growboxa potrebna je i jača lampa, a s njom i brojna prateća oprema. Ako growbox izrađujete sami, unutrašnjost boxa potrebno je obložiti specijalnim folijama.

1. Mylar folija
2. Srebrno bijela ili crno bijela folija
3. Diamond Diffusion reflektirajuće platno
4. Zaštitna folija za pod

Razliku čini sposobnost refleksije svjetla unutar samog grow boxa.

Rasvjeta

Nakon što se odlučite za pravu dimenziju growboxa, također trebate odabrati pravu rasvjetu.

Sustav osvjetljenja za uzgoj biljaka

Komplet za rasvjetu

Dostupno je mnogo različitih opcija prilikom odabira rasvjete za uzgoj biljaka. Naši stručnjaci pripremili su razne rasvjetne setove sa svim potrebnim proizvodima.

Pogledajte komplete za osvjetljenje.

Vrste sijalic:

  • HPS/MH (high pressure sodium / metal halide)
  • CMH (keramička metalhalogenidna sijalica (Ceramic Metal Halide)) odnosno LEC (Light Emitting Ceramic)
  • CFL (compact fluorescent)

Ako ste apsolutni početnik najbolje je krenuti od majke svih rasvjeta a to je HPS/MH. HPS/MH lampe dostupne su u različitim jačinama (250w, 400w, 600w i 1000w). HPS lampa emitira crveni spektar cca. 2200K dok MH emitira plavi spektar cca. 6500K. Plavi spektar potreban je u vegetaciji biljke dok u cvjetanju potreban je crveni spektar. Za rad HPS/MH potrebna je prigušnica koja pali lampu i održava napon u žarulji. Prigušnice se mogu podijeliti na elektromagnetne i digitalne.

Elektromagnetne su puno teže i više se zagrijavaju dok se digitalne manje zagrijavaju te imaju puno više opcija. Ako se odlučite za ovaj tip rasvjete, potrebno je odlučiti se i koji tip reflektora odabrati. Na raspolaganju je nekoliko varijanti:

Sve veći broj proizvođača u zatvorenim prostorima odabere keramičke metalhalodenidne sijalice (CMH – Ceramic Metal Halide) kao svoj omiljeni izbor za uzgoj. Odnosno CDM – Ceramic Discharge metal-halide (keramičko razelektrički metalhalogenid), koji se često koristi u opisima za pojam LEC (Light Emitting Ceramic), što znači isto.

CMH sijalice djeluju sa zagrijavanjem keramičke cijevi unutar samog svijetla. Keramika može prenijeti mnogo veće temperature od ostalih materijala, koji se obično koriste u drugim rasvjetama. Ta visoka temperatura stvara izvor svjetlosti, sličan sunčevom sijaju. Budući, da je svjetlost, koju emitira CMH sijalica slična prirodnoj sunčevoj svjetlosti, biljke dobivaju širi raspon upotrebne svjetlosti, kao što ju mogu proizvesti druge vrste svjetala za uzgoj.

CFL sijalice su lampe pogodne za vegetaciju i proklijavanje. Malo griju i troše malo struje, imaju slabu svjetlosnu penetraciju tj. isporučuju jako malo lumena te moraju biti jako blizu biljke.

Ventilacijski sustav

Izmjena (ekstrakcija) zraka u growboxu je izrazito bitna stavka. Izmjena zraka mora biti neprekidna. Kako bi se pravilno izmjenjivao zrak potrebno je prema dimenzijama boxa koristiti odgovarajući cijevni ventilator (turbina). U manjim prostorima poput šatora postoje pasivni otvori za ulaz zraka te uz pomoć cijevnog ventilatora stvara se podtlak (vakuum) koji garantira potrebnu izmjenu.

Ventilacijski sustav za indoor uzgoj biljaka

Ventilacijski sustav

Ventilacijski sustav obično pokriva nekoliko proizvoda. To su cijevni ventilatori, obični ventilatori, ALU cijevi i filtri.

Proizvode za ventilacijske sustave možete kupiti ovdje.

Uz turbinu koja izbacuje zrak izvan boxa, potrebni su i ventilatori za kruženje zraka, koji će se pobrinuti za miješanje svježe dopremljenog zraka. Clip fanovi također imaju i drugu namjenu a to je ljuljanje i hlađenje krošnje biljaka, kako bi se spriječio light burn i hot spotovi (žarišne točke). Također, potreban je i carbon filter, kako bi filtrirao zrak i otklanjao sve neugodne mirise. Filter se spaja na turbinu koja isisava sav zrak van boxa te tako vrši izmjenu zraka.

Nutrijenti

Nutrijenti su izuzetno bitna stavka u indoor uzgoju. Nakon 30 dana u našem supstratu ne ostaje gotovo ništa hrane, pa je potrebno ručno dodati kako bi biljka nesmetano mogla nastaviti svoj rast i razvoj. U ponudi postoje

Hesi je primjer hibridnog gnojiva koje sadrži komponete mineralnog, ali i organskog podrijetla.

Gnojiva za početnike

Za početnike preporučujemo "starter pack", jer sadrži svu potrebnu hranu i dodatke. 

Osnovni paket nutrijenta Hesi Pack Soil

Substrat

Odabir kvalitetnog supstrata je bitan faktor i prilikom kupovine zemlje potrebno je informirati se o sastavu zemlje i kako je skladištena. Loše skladištenje može zakomplicirati situaciju u smislu nametnika. Ako imate volje također možete napraviti svoj mix. U kupljenu zemlju može se u određenom omjeru zamješati vermikulit, cocos ili perlit.

Kvaliteni substrati Plagron Lightmix

Plagron Lightmix substrat

Lightmix je pogodan za početno razdoblje rasta, te odličan je izbor za sve koji žele gnojiti biljke od samog početka.

Pogledajte proizvod Plagron Lightmix.

Važno! Oplemenjeni supstrati u smislu hranjiva ne zahtjevaju hranjenje prvih 30 dana dok isto tako postoje verzije supstrata koje su minimalno oplemenjene te zahtjevaju dodavanje hranjiva već nakon prvih 7-10 dana.

Tegle (potovi)

Tegle ili potovi se biraju prema broju biljaka i veličini boxa. Npr. u 100x100x200 ima prostora za 4 tegle kapaciteta 18 L ili slične varijacije s manjim litražama. Korijen biljke se mora nesmetano razvijati kako bi mogao apsorbirati svu hranu i sukladno tome rasti i razvijati bez problema. Također, drenaža je izuzetno bitna stavka, u suprotnom dolazi do problema koji se kasnije jako teško rješavaju..

Tegle i potovi

Tegle i potovi

U našoj internetskoj trgovini postoji veliki izbor vaza, podmetača, pladnjeva i ostale opreme za uzgoj biljaka.

Ponudu pogledajte ovdje

Danas postoje i autopotovi gdje nije potrebna briga o zalijevanju. Sva potrebna voda nalazi se u tanku pored boxa i po potrebi se isporučuje biljci..

Ostala oprema

Pod ostalu opremo spadaju:

  • Timer
  • Kablovi, produžni kablovi
  • Ph metar, termometar i higrometar
  • Dodatni ventilatori za unutarnju ventilaciju
  • Pribor za vješanje, potpora (yoyo, rope ratchet)

Sjeme

Sjemenske banke dostupne u našoj trgovini Hempatia!

Koraci za uspješan indoor growing

Nakon spajanja sve potrebne opreme vrijeme je za start jednog predivnog ciklusa.

  1. Klijanje
  2. Faza vegetacije
  3. Faza cvjetanja
  4. Flushing i berba
  5. Ostali parametri

Klijanje (postoji više načina)

Klijanje
Klijanje u maramici (preporučljivo)

Sjemenka se stavi u vlažnu maramicu i ostavi 24-48 h. Za to vrijeme klica bi trebala biti vani te se premješta u supstrat, gdje nastavlja sa svojim razvojem.

Važno! Prilikom prebacivanja sjemenke u supstrat, neovisno o načinu klijanja, sjemenka se stavlja na odgovarajuću dubinu tako, da sjemenska ovojnica nije u potpunosti prekrivena zemljom te zalijemo s osjećajem. Jako je bitno paziti, da se supstrat ne prenatopi jer se tako pokreću mehanizmi truljenja.

Faza vegetacije

Faza vegetacije traje od samog početka pa do pojave prvih pistila. Režim svjetla koji se koristi u vegetaciji su 18h svjetla / 6h mraka, 20h svjetla / 4h mraka ili rjeđe 24 svjetla / 0 mraka. Cilj vegetacije je što više popuniti prostor i držati grane u istoj razini, zbog bolje raspodjele svjetla.

U vegetaciji se može pristupiti različitim tipovima treninga radi olakšanja; npr. LST (low stress training) ili HST (high stress training). Kod LST treninga vežu se grane i tako omogućuje više svjetla niže rangiranim granama. Tako im je pružena mogućnost boljeg razvoja. Kod HST treninga pristup je malo drukčiji, invazivniji. Najbolji primjer je topiranje ili "topping". Režu se željenji vrhovi i tako se stimulira rast nižih grana.

U fazi vegetacije dodaju se samo boosteri, jer u prvih 30-35 dana ovisno o kvaliteti supstrata biljka ima sve potrebno. Najčešće se dodaju dodatci boosteri za razvoj korijena. Ako se radi o dužoj vegetaciji, potrebno je dodati i nešto gnojiva za vegetaciju gdje prevladava komponenta dušika (N).

Preporučujemo čitanje članka: Sa zdravim korijenskim sustavom do profitabilnijeg usjeva

Faza cvjetanja

Faza cvjetanja započinje promjenom svjetlosnog režima na 12h mraka/12h svjetla. Kada dan i noć postanu jednake duljine biljka započinje svoje cvjetanje. U narednom periodu dolazi do izduživanja i ekstremnog rasta u visinu. Rast i izduživanje ubrzo prestaje (cca. 2 tjedna) i počinje debljanje cvjetova.

U fazi cvjetanja biljka ima povećanu potrebu za fosforom i kalijem. Sukladno tome i tablici proizvođača gnojiva koje koristimo dodajemo sve potrebne dodatke i aditive.

Važno! Na svakom pakiranju gnojiva naveden je NPK omjer. U vegetaciji koristimo gnojivo s više N komponente dok u cvjetanju koristimo gnojivo s više P i K komponente.

Flushing (ispiranje) i berba

Tijekom faze rasti, vjerojatno ste primijetili, da vaše biljke hrane prekomjerne količine hranljivih tvari, soli i drugih spojeva. Ako vašim biljkama ne omogućavate, da bi ta višak spojeva uklonile ispiranjem, vaš konačni proizvod biti će mnogo oštriji i gorak. Neupotreba ispiranja može uzrokovati, da vaš proizvod pati od drugih negativnih nuspojava poput neugodnog kemijskog okusa i mirisa.

  • Ako uzgajate na zemaljskoj osnovi, započnite ispiranje između jednog i dva tjedna prije žetve
  • Ako uzgajate u kokosovim vlaknima, započnite ispirati svoje biljke tjedan dana prije žetve
  • Ako uzgajate u hidroponskom sastavu, biljke treba isprati samo jedan do dva dana prije žetve

Preporučujemo čitanje članka Ispiranje biljaka (flushing)

Berba

Kada ubrati biljku kanabisa najbolje će pokazati trihomi. Trihome je potrebno pogledati ispod mikroskopa te prema viđenom procijeniti je li biljka zrela ili nije. Prozirni trihomi pokazuju, da biljka još nije zrela za branje i tako ubrana ne postiže puni potencijal. Također, postoje mutni i smeđi trihomi. Svaka od tih boja trihoma određuje kakav će biljka imati potencijal. Maksimalni potencijal dostiže kada je 3/4 trihoma mliječno obojenih, a ostala četvrtina smeđe.

Ostali parametri

Temperatura i vlaga su jako bitni čimbenici u indoor uzgoju. Kako bi osigurali optimalne uvjete potrebno je voditi računa o temperaturi i vlazi ovisno u kojoj fazi rasta je biljka. Optimalna temperatura za indoor uzgoj u fazi vegetacije je 20-30C, u fazi cvjetanja pa od 18-26C. Vlaga u vegetaciji mora biti od 40-60% dok je u cvjetanju oko 40-50%. Kako bi mogli kontrolirati ta dva parametra potrebno je imati složenu dobru ventilaciju te manipulacijom istih postižu se željeni uvjeti u boxu.

Preporučujemo čitanje članka: Relativna vlažnost i temperatura