Merchandise Novosti Akcije

Vodič za uspješan uzgoj pod umjetnom rasvjetom

Vodič za uspješan uzgoj pod umjetnom rasvjetom

Uspješan uzgoj bilja pod umjetnom rasvjetom iziskuje razumijevanje važnosti svjetlosti kao jedne od ključnih komponenti za opstanak i zdrav rast biljaka. Bez svjetlosti, nema fotosinteze.

Zeleni dijelovi biljke, pod utjecajem svjetlosti, sunčevu energiju pretvaraju u kemijsku energiju. Iz vode i ugljikovog dioksida proizvede potrebnu hranu, prvenstveno u obliku ugljikohidrata, poput šećera.

Uzgoj bilja indoor

Umjetni izvori rasvjete za uzgoj bilja

Sunce, prirodni izvor svjetlosti, možemo nadomjestiti umjetnom rasvjetom. Istraživanja dokazuju da valne duljine svjetlosti između 400 i 700 nanometara aktiviraju fotosintezu.

Umjetne svjetiljke za uzgoj biljaka u zatvorenim prostorima omogućuju distribuciju ovog spektra svjetlosti, takozvanog PAR (Photosynthetically Active Radiation). Biljke upijaju najviše svjetlosti u plavom i crvenom dijelu spektra.

Kod uzgoja bilja, pravilna i učinkovita uporaba umjetne rasvjete značajno pridonose kakvoći biljke. Osim toga, možemo upravljati njezinim fazama rasta. Možemo utjecati kada će biljka biti u fazi rasta, odnosno cvjetanja. Odabir rasvjete za uspješan uzgoj stoga iziskuje puno pažnje, ali i odgovarajući budžet.

Postoje različiti izvori umjetne svjetlosti; za uzgoj naprimjer konoplje preporučuju se LED, HID ili fluorescentne svjetiljke

Fluorescentne svjetiljke

Fluorescentne svjetiljke najjeftiniji su izbor među ovdje opisane. Nije potrebno povezivanje s vanjskim sustavom za ventilaciju. Riječ je o štednim žaruljama koje možemo postaviti blizu biljke, što znači da su dobrodošle u manjim prostorima za uzgoj.

S obzirom da su nekoliko manje učinkovite, preporučuju se za uzgoj manjeg broja biljaka (jednu ili dvije), a dobar su izbor i kao dodatni izvor svjetlosti kojim ćete uštedjeti energiju.

Žarulje TRILITE za uzgoj konoplje

Žarulja Trilite CFL 200 W Grow 6400 K

Primjer lampe za razdoblje rasta biljaka. Ovdje možete vidjeti više žarulja za fazu rasta.

Neon žarulja za uzgoj biljaka u zatvorenem prostoru

Neonska sijalka Elektrox PLL 55 W Flower (Bloom) 2700 K

Primjer svjetiljke prikladne za fazu cvatnje. Pogledajte ostale žarulje koje za fazu cvjetanja biljaka.


HID (High-Intensity Discharge)

HID svjetiljke omogućuju veću svjetlosnu moć u odnosu na fluorescentne, što podrazumijeva i veće zagrijavanje. Kvalitetan rast pod umjetnom rasvjetom HID svjetiljke zahtijeva kontrolu temperature prostora u kojemu se biljke uzgajaju i sustav ventilacije za odvođenje topline (što je potrebno uključiti u kalkulaciju investicije prilikom odabira HID svjetiljki).

Za fazu vegetacije preporučuju se žarulje MH (Metal halide) s prevladavajućim plavim spektrom svjetlosti. Žarulje Lumatek MH najčešće su korištene na tržištu. Namijenjene su početnicima na području uzgoja bilja u zatvorenim prostorima, ali i profesionalcima.

Žarulje za uzgoj konoplje Lumatek MH žarulje su među najčešće korištenim svjetiljkama na tržištu i namijenjene su kako početnicima na polju uzgoja biljaka, tako i profesionalcima.

Za fazu cvjetanja odlične su žarulje HPS (High-Pressure Sodium) koje odašiljaju narančasto-crveni spektar svjetlosti.

Žarulje, lampe Sylvania Konkurentna cijena proizvoda Sylvania, jednog od najvećih svjetskih proizvođača izvora umjetne svjetlosti, omogućuje da su prvoklasni izbor za unutarnju rasvjetu. Širok raspon proizvoda nudi najrazličitija tehnološka rješenja.

LED (Light-Emitting Diode)

Za najveću učinkovitost uzgoja bilja u zatvorenim prostorima, najprimjernije su LED svjetiljke. Diode odlikuju valne duljine u cijelom svjetlosnom spektru, što znači da su primjerene za cijeli životni ciklus biljke.

S obzirom da je cijena LED svjetiljki znatno veća od fluorescentnih ili HID žarulja, za investiciju u LED svjetiljke najčešće se odlučuju profesionalni uzgajivači. Njihove su prednosti vrlo niska potrošnja električne energije, dugi životni vijek i stvaranje vrlo malo topline.

Lumatek LED rješenja cjelokupnog spektra uravnotežuju kakvoću svjetlosti (spektra) s njezinom količinom (intenziteta i trajanja), dovoljno za osvjetljavanje jednim izvorom za cijeli ciklus rasta, od vegetativnog stanja do cvjetanja.

LED lumatek žarulje za uzgoj konoplje

Lumatek Zeus 600 W Led PRO Grow Light pristupačna je prilagodljiva visokokvalitetna lampa punog spektra.

Mali praktični savjeti za uzgoj bilja pod umjetnom rasvjetom

Kada je biljka u vegetativnoj fazi – razvija nove izdanke i listove, bitno je da je izložena valnoj duljini od 400 do 520 nm. U ovoj fazi, preporučeno vrijeme osvjetljenja je 18 sati svjetlosti i 6 sati tame, to jest odmora.

Da bi biljka razvila cvjetove, alterniramo 12 sati svjetlosti i 12 sati tame. U fazi cvjetanja osvjetljava se valnom duljinom od 630 do 660 nm.

Trebate li dodatnu pomoć kod uzgoja biljaka pod umjetnom rasvjetom u zatvorenom prostoru?

Uspješan uzgoj bilja pod umjetnom rasvjetom svakako je složeno područje kombinacije različitih vještina, stoga Vam toplo preporučujemo da potražite savjet iskusnih stručnjaka ekipe Hempatia.