Merchandise Novosti Akcije

Ups! Što je s tim žutim lišćem? Uzroci kloroze.

Mislite, da biljke nemaju što reći kad se nešto događa u njihovoj okolini ili prehrani iz ravnoteže? Ponekad vrište u tišini. Vrlo je važno znati kako bi treba izgleda zdrava biljka.

Stvarno ime za žuto lišće je "kloroza". Kod uzgoj u zatvorenim li otvorenim prostorima, žutenje lišća može uzrokovati suha zemlja. U hidroponiji, ovo obično znači da nešto nije u redu s hranjivim tvarima.

Kad kažemo, da su listovi žuti, nije dovoljno točno odrediti što može biti pogrešno s hranjivim tvarima. Kakva je to žuta boja i gdje ti listovi rastu na biljki? Možemo se nadati da je do promjene boje došlo tek nedavno jer takvi simptomi mogu biti posljedica ozbiljnijih problema s vašim biljkama.

Nedostatak dušika (N)

Glatko žuto lišće često je posljedica nedostatka dušika (N), ali prvi znakovi tog nedostatka se pojave, kada biljka postaje svjetlije zelene boje, nego što bi trebala biti. U to vrijeme, biljka počinje kazati ​​bujni rast više u gornjem dijelu i u bočnim granama. Listovi će također biti tanki i krhki. Nedostatak dušika se primijeti kod starijih nižim listovima, koji počinju postupno otpadati. Slični problemi se pojavljuju kod previše isušenih korijena.

Simptomi nedostatka dušika:

  • Listovi počinju biti od blijedo zelene do žute boje
  • Žućenje započinje na nižim listovima.
  • Žuti listovi počinju se pretvarati u smeđe.
  • Lišće počinje otpadati. 
  • Spora rast u vegetativnom razdoblju.

Nedostatak kalija (K)

Kao što je već spomenuto, žućenje je pojava nedostatka dušika, budući da lišće počinju mijenjati boju od svijetlo zelene do žute boje, što može biti znak i nedostatka kalija (K). Nedovoljna razina kalija uzrokovat će žućenje samo na određenom dijelu listova, a ovo će žućenje pratiti opaljenost, koje počinje na rubu i na kraju kreće u unutrašnjost lišća. Ako takve okolnosti traju neko vrijeme, simptomi će preči na mlađe lišće.

Simptomi nedostatka kalija:

  • Simptome nedostataka kalija prvo će se vidjeti na starijim listovima, ali ne uvijek.
  • Lišće s nedostatkom kalija postaje žuto, smeđe ili spaljeno na rubovima.
  • Simptome prvo primijetite na vrhu biljke.
  • Spaljeni rubovi mogu izgledati poput spaljenosti od previše hranjivih tvari.

Nedostatak željeza (Fe)

Nedostatak željeza (Fe) je također česta pojava žutih mrlja ili lisa između vena listova. U slučaju teškog nedostatka željeza može doći do potpunog nedostatka klorofila i to bez mrlja. To počinje na novim listovima i polako izgleda poput srednjeg žutog traka, koji se sporo širi.

Simptomi nedostatka željeza

  • Novo lišće je potpuno žuto
  • Svjetlo žuta (gotovo bijela) boja na novom lišću je znak nedostatka željeza.
  • Ponekad su žuti listovi toliko oštećeni, da im više nema pomoći, a ponekad i postaju zeleni, budući da biljka i dalje raste.
  • S vremenom cijeli list može postati zelen i relativno zdrav, iako je prvo bio žut od nedostatka željeza.
  • Sposobnost žutog lišća, da na kraju postane zelen je još jedan znak nedostatka željeza, jer u većini drugih nedostataka, žuto lišće ne može se promijeniti u zelenu boju.

Postoje i drugi uzroci žućenja lišća, kao što je nedostatak sumpora i rane faze nekih bolesti. Svaki uzrok ima svoje jedinstvene simptome. Redovito provjeravajte svoje biljke i promatrajte što se događa s njima. Dobro je što prije saznati i riješiti problem.

Ili još bolje, redovito provjeravajte hranjive tvari s odgovarajućim mjernim instrumentima, kako biste dobili točna mjerenja svih esencijalnih tvari i hranjivih tvari.