Merchandise Novosti Akcije

Zašto je šećer toliko važan za biljke

Stimulirajte proizvodnju šećera s različitim metodama

Za proizvođače je bitno, da znaju kako se šećer distribuira u cijeloj biljci, a vi, kao uzgajivači, trebate naučiti kako povećati proizvodnju šećera.

Kako bi povećali prinos kod uzgoja biljaka, morate osigurati, da vaše biljke dobiju dovoljno šećera. Pogledajmo zašto je šećer tako važan za proces rasta i kako vi, kao uzgajivači, možete stimulirati proizvodnju šećera s različitim metodama.

Mnogo je stvari, koje treba razmotriti za optimizaciju zdravlja i prinosa vaših biljaka. Jedan od važnih čimbenika je razina šećera u biljkama. Možda se čini prilično čudna varijabla, ali u stvarnosti to je jedan od glavnih čimbenika, koji utječe na rast i time na konačni donos. Kada biljka proizvodi dovoljno šećera i pravilno ga distribuira na prave dijelove svoje strukture, konačni plodovi će biti veći i zasigurno će biti boljeg ukusa.

Svi smo već čuli za fotosintezu. Fotosinteza je prirodni proces, kojeg izvode sve biljke u kojima se sunčeva svjetlost pretvara u šećer. Postoji nekoliko načina za poboljšanje ovog procesa i poticanje veće proizvodnje šećera. Međutim, nije riječ samo o dodavanju dodataka; šećeri moraju doći do pravih dijelova biljke, a neka područja zahtijevaju više šećera od drugih.

Načelo distribucije šećera naziva se "sila apsorbiranja" u kojoj se šećer preteka ili "akumulira" u različitim organima biljke. Međutim, brzina tog protoka se mijenja, a pupoljci su oni koji trebaju i primaju veći dio šećera. Čak i mlađe lišće zahtijeva više šećera, budući da i dalje raste, dok starije i zrelije lišće treba manje. Neapsorbirani šećer prenosi se na mlada lišća. Ovaj proces može se činiti prilično jednostavan, ali je prilično zapleten. Svaki dio biljke nastoji zadržati što više šećera za sebe. Taj organ, koji ima veću silu apsorbiranja, dobit će više šećera. To znači, da će organi s većom snagom usisavanja dobiti više šećera.

Poticanje proizvodnje šećera

Fotosinteza nije samo apsorpcija i učinkovito korištenje sunčeve svjetlosti. U obzir moramo uzetii i niz drugih čimbenika, poput prisutnosti vode, ugljikovog dioksida i zdravlja tla. Optimiziranjem ovih varijabli, uzgajivači mogu poticati biljke, da apsorbiraju sve hranjive tvari potrebne za proizvodnju većeg prinosa.

Dobra stvar u vezi toga je, da proces distribucije šećera ne zahtijeva ljudsku intervenciju. Na tržištu se nalazi širok raspon aditiva sa šećerom, koji mogu snažno stimulirati fazu cvjetanja. Od markiranih proizvoda do jednostavnih melasa, supstrat se može obogatiti dodatnim šećerom nekoliko tjedana prije cvjetanja. To osigurava optimalnu i učinkovitu distribuciju šećera.

Obrezivanjem lišća povećavamo proizvodnju šećera

Jedna od najčešćih i najpopularnijih metoda prirodnog povećanja proizvodnje šećera jest obrezivanje lišća. Ovaj proces potiče proizvodnju pretvaranjem šećera u dijelove biljke, kojima je to najviše potrebno. Međutim, pobrinite se, da ne uklonite većinu listova, jer bi to onemogućilo cijeli postupak s zaustavljanjem fotosinteze.

Uklonite mlada lišća čim se razviju, jer to sprječava preveliku potrošnju energije. Pomaže voću da apsorbira više šećera. Sjetite se, da su listovi jedan od najvećih proizvođača šećera. Dakle, izbjegavajte se uklanjanju više rastućih lišća, jer oni hvataju većinu sunčevog svjetla.

Sve biljke ne apsorbiraju šećer neposredno, već ga proizvode. To je zbog niza internih metaboličkih procesa, koji u pravim uvjetima dovode do većeg prinosa. Stoga je stvar promicanja biljke, da metabolizira i sintetizira više šećera. Taj mehanizam omogućuje, da biljke postanu jače i otpornije na različite bolesti. To povećava veličinu i broj voća i jača okus i snagu.

Snažan biološki stimulator cvjetanja Plagron Sugar Royal!

Stimulira proizvodnju klorofila i posljedično formiranje smole/kristala. Za maksimalne rezultate koristite Sugar Royal u kombinaciji s Green Sensation. Ako razdoblje rasta traje duže od dva tjedna, počnite koristiti Sugar Royal u trečom tjednu rasti, sve do jednog tjedna pre završetka razdoblja cvejtanja. Ako razdoblja rasti nema, počnite sa korištenjem jednom na tjedan pre kraja razdoblja cvjetanja. Prednosti: odličan vonj i ukus, poboljšano djelovanje i večji donos.

100% organski poticatelj cvjetanja Biobizz Topmax (booster)

Je biljnog porijekla. Sadrži huminske kiseline, koje poboljšavaju protok hranjivih tvari u biljci. Osigurava bujnu proizvodnju cvjetova, stoga i oblikovanje velikih plodova. Pored toga povećava i nivo šećera u rascvjetu i daje slatku i nježnu aromu. Dodaje se ostalim gnojivom ili u vodu, kad se zalijeva. Koristi se kroz cijeli ciklus cvjetenja i garantira bujno cvjetanje te je primjerno za sve vrste supstrata.

Preberite tudi: