Merchandise Novosti Akcije

Da li moji biljki nedostaje željeza?

Kako prepoznajete nedostatak željeza u biljkama?

Nedostatak željeza često mijenjamo s drugim vrstama nedostataka ili bolesti.

Bez obzira na to jeste li početnik ili iskusni uzgajivač, ponovno ćete se suočiti s nekom vrstom biljnih nedostataka. U ovom slučaju, govorimo o nedostatku željeza. Pogledajmo kako prepoznati taj nedostatak, zašto je to važno i kako možete riješiti taj problem.

Kako prepoznajete nedostatak željeza u biljkama?

Nedostatak željeza u biljkama je lako prepoznati zbog svoje zelenkasto-žute boje, osobito na mladim listovima i izbojcima na vrhu biljke. Vene ili žile obično ostaju zelene boje. Budući, da nedostatak željeza traje, žutilo se širi na veće lišće i na kraju postaje bjelkasto. Nedostatak željeza usporava rast biljaka u svim slučajevima.

Žućenje lišća uzrokuje kloroza, procesom u kojem biljka ne može apsorbirati željezo zbog prekomjernog pH, i time proizvodi manje klorofila.

Budući, da nedostatak željeza često mijenjamo s ostalim nedostatcima prehrane, važno je, da se simptomi ispravno tumače. Saznajte kako prepoznajemo simptome nedostatka željeza..

Koja je funkcija željeza za biljku?

Željezo ispunjava ključnu ulogu u metabolizmu biljaka i bitan je element za biljke. On provodi mnoge važne funkcije u cijelom metabolizmu biljke i bitno je za proizvodnju klorofila, biljnog materijala, koji biljki daje zelenu boju.

Željezo se često nalazi na površini zemlje jer je čak četvrti najčešći element. U prirodi možete u mnogim slučajevima vidjeti, da je zemlja crvenkasto smeđe boje zbog prisutnosti željeza u tlu, koja oksidira pod utjecajem dodira s kisikom.

Biljka samo u određenim oblicima i pod pravim uvjetima može pravilno apsorbirati željezo. Mnogi uzgajivači smatraju, ako postoji dovoljno željeza u podlozi, nedostatak se može izbjeći. Željezo mora biti u kelatnom obliku, tako, da ga biljka prikladno apsorbira i snažno ovisi o pH supstrata.

Kako prepoznati simptome nedostatka željeza?

Nedostatak željeza u biljkama često je pogrešno dijagnosticiran i zamijenjen nedostatkom kalcija, nedostatkom magnezija ili nedostatkom mangana. Pažnja na žute lišće nije dovoljna. Važno je prepoznati različite simptome, kako bi mogli pravilno dijagnosticirati.

Nedostatak željeza je vidljiv u gornjem dijelu biljke. Žuto lišće pojavljuje se pod mladim lišćem i izbojcima. Vene na žutom lišću ostaju zelene.

Drugi simptom nedostatka željeza u biljkama je inhibicija rasta, koja može imati značajne posljedice na usjev, na primjer cvatovi, koji će ostati znatno manji. U slučaju ozbiljnih oštećenja željeza, grane se mogu isušiti.

Uzroci pomanjkanja željeza

Uzroci pomanjkanja željeza u biljkama se često nalaze u supstratu na kojem raste biljka. S kalcijem bogata i alkalna zemlja (pH> 6,5) također je čest uzrok nedostatka željeza. Spajanjem raspršivanjem i dodavanjem treseta može se smanjiti utjecaj kiselosti i pH.

Niska temperatura korijena također može biti uzrok nedostatka željeza. Zbog niže temperature u korijenskoj okolini, metabolizam je sporiji i biljka apsorbira manje željeza.

Višak bakra, mangana i cinka u supstratu također se pojavljuje kao uzrok nedostatka željeza. To je ravnoteža između različitih čimbenika, koji utječu na rast i cvjetanje biljke. Koristeći visokokvalitetnu prehranu za biljke, možete biti sigurni, da imate minimalan rizik od prehrambenih nedostataka.

Kada je medij za rast previše vlažan, korijeni ne dobivaju dovoljno kisika. To uzrokuje veći rizik od truljenja korijena, što uzrokuje, da korijenski sustav pogoršava funkciju zbog oštećenih ili mrtvih korijena.

Sprječavanje nedostatka željeza

Mnogi uzgajivači jednostavno su odrezali ili izrezali žuto lišće biljke. Naravno, ovo je olakšanje simptoma dok se uzroci mogu spriječiti. Bolje je spriječiti nego liječiti! Odabirom odgovarajućeg supstrata i kvalitetne prehrane biljaka već ste napravili nešto što čuva biljke od nedostatka željeza. U fazi rasta možete koristiti Atami B'cuzz Booster, a tijekom faze cvatnje možete odabrati Atami Bloombastic, da biste dobili željezo!

B'cuzz Soil Booster prvenstveno je bio napravljen za uzgoj u zemlji. Ima povoljan utjecaj na određene mikroorganizme i bakterije, koje daju život supstratu. S time doprinose ka poboljšavanju stanja biljke. Na taj se način osigurava dodatna stabilnost i biološka ravnoteža u supstratu, zbog čega se i razvoj korjenskog sustava povećava. Pored vodenih bakterija taj booster sadrži također i osnovne kelatne mikronutriente. Mikronutrienti su nutritivni sastojci, koji su biljkama nužno potrebni, da bi se mogla dobro razvijati, iako ih sama ne može proizvesti. Taj Booster osigurava, sve što može ponestati u procesu rasta. Booster pomaže odrediti citrusne kiseline u probavljive, tako da se svi važni nutrienti izravno pretvaraju u energiju za cvjeće.

Atami Bloombastic formula sadrži biološke minerale u kombinaciji sa biološkim stimulatorima, izrađen je posebno za cvjetanje  vaših biljaka. Jedinstvena kombinacija elemenata u Bloombastic-u će pružatit eksplozivnu prizvodnju šećera, koji će podariti meki i sladki okus te kompaktnost cvjetova. U usporedbi sa drugim boosterima, Bloombastic sadrži za 50 % više fosfora i kalija.