Merchandise Novosti Akcije

Osnovna hrana za biljke: MAKRO I MIKRO HRANJIVE TVARI

Ako znamo neke od simptoma nedostatka osnovnih hranjivih tvari u biljkama, možemo bolje kontrolirati rast i osigurati, da dobiju pravu količinu hrane. Međutim, važno je razlikovati makro hranjive tvari, koje se apsorbiraju u velikim količinama i mikro hranjive tvari, koje su također potrebne za prehranu, ali samo u malim količinama (visoke razine tih hranjivih tvari mogu ih oštetiti).

Ovisno o rastućoj fazi i genetici, biljke se trebaju zdravo prehranjivati. Kalcij i magnezij su esencijalne hranjive tvari u njihovoj prehrani, jednako važni elementi u pravih količinama su fosfor, željezo, dušik, kalij i mangan. Nedostatak tih esencijalnih hranjivih tvari u rastućoj fazi može uzrokovati probleme u biljkama, što se to može vidjeti na konačnom usjevu.

Makro hranjive tvari (NPK)

Fosfor (P)

To je bitno hranjivo jer je jedan od potrebnih elemenata za prijenos energije kroz biljku. Fosfor pomaže u izgradnji stanica, DNA, proteina i enzima. U razvijenim područjima biljaka nalaze se veće koncentracije fosfora.

Za mlade biljke prisutnost fosfora je neophodna za dobar rast, budući, da upijaju više fosfora u prvom kvartalu života.

Nedostatak fosfora prvo se primijeti na starijim listovima. Vrhovi lišća se uvijaju, rast je usporena. Na lišću se često pojavljuju tamno zelene mrlje i rubovi listova se odumiru (nekroza), vrhovi izgledaju kao da su spaljeni. Većina biljaka treba (troši) više kalija, dušika i magnezija nego fosfora. Previše fosfora može dovesti do nestabilne potrošnje mikro i makro elemenata.

Dušik (N)

Ovo je jedan od najvažnijih hranjivih tvari, koje biljke trebaju. Bitan je dio proteina, klorofila, vitamina, hormona i DNA. Dušik je sastavni dio enzima i stoga ima aktivnu ulogu u metabolizmu biljke, koja potiče njihov rast. Neki pozitivni učinci dušika u biljkama su veći listovi, gušće grane i dulja faza rasta.

Zbog nedostatka dušika, na kraju dolazi do razgradnje klorofila, što se prvo prikazuje na starijim listovima, koji postaju blijedo zelene boje. Tijekom vremena listovi požute i opadnu. Nedostatak dušika također može utjecati na korijene biljaka. Ako u početnoj fazi rasta nedostaje dušika, cijela biljka je oštećena, a rast usporava.

Kalij (K)

Kalij je prisutan u čitavoj biljci i bitan je za prijenos vode kroz čitavu biljnu strukturu. Također je neophodan za otvaranje i zatvaranje proteza (pore lišća) i za skupljanje snage i kvalitete biljke.

Nedostatak kalija također se pojavljuje prvo na starijim listovima, koji postaju žućkasti, spaljeni na rubovima i manjim rupama, koje se polako povećavaju. Stabla su krhka. Starije lišće se može početi okretati prema dole. Vegetativna rast usporava ili čak prestaje. Predoziranje kalija ometa potrošnju kalcija i magnezija. Nedostatak kalija može dovesti do nakupljanja soli (natrija) oko korijena biljke. To znamo kao "blokada hranjivih tvari".

Mikro hranjive tvari

Unatoč činjenici, da su mikro hranjive tvari bitne za rast i zdravlje, biljke ih ne trebaju puno.

Željezo (Fe)

To je mikro hranjiva tvar, koja može biti štetna za biljke u velikim količinama, te je teže apsorbirati jer je obično prisutan u tlu kao netopljivi sastojak.

Nedostatak se najčešće vidi kao klorozu između venama lišća na mladim listovima, s venama zelene boje, a starije lišće ostaje neoštećeno. Pogođeni listovi obično su manji od normalnih. U najgorim slučajevima, novom lišću nedostaje klorofil, no lišće nema mrlja. Previše željeza vidi se u smeđim listovima s malim smeđih mrlja. Mjere željeza i sumpora dostupnog biljkama utječe na njihovu sposobnost apsorpcije dušika. Apsorpcija željeza jako ovisi o pH. Obično kisela zemlja sadrži dovoljno željeza za biljke.

Mangan (Mn)

Mangan se nalazi u visokim koncentracijama u "meristemu" (aktivno biljno tkivo koje sadrži nediferencirane stanice, koje se nalaze u zonama biljke, gdje potječe rast), a u manjoj mjeri u korijenu i stablu.

Nedostatak utječe prvo na mlado lišće, kloroza između vena lišća, lišće blijedi, vene lišća ostaju zelene. Najčešće se pojavljuje u baznim sredinama. Nedostatak je sličan nedostatku magnezija. Previše mangana biljku ometa kod upotrebe cinka i željeza, usporava rast i uzrokuje okrugle mrlje na starijim listovima.

Visoka razina pH može dovesti do nedostatka mangana, jer s visokim pH, mangan postaje manganov dioksid, kojeg biljka ne može apsorbirati.

Pročitajte još: