Korijenski sustav je možda najviše podcijenjen element biljke, unatoč činjenici, da je ovaj sustav početak i kraj života svih biljaka

Korijeni određuju značaj biljke, pružajući im količinu vode i esencijalne minerale, koji su joj potrebni. Zahvaljujući milijunima malih dlačica, koje pokrivaju korijene, one su odgovorne za transformaciju takvih minerala u škrob kojeg biljka koristi za hranu.

Postoje veliko čimbenika, koji mogu utjecati na rast korijena: temperatura, vlažnost, kisik ... sve to treba držati pod kontrolom ako želimo da korijenski sustav biljaka pravilno apsorbira vodu i minerale te ih može poslati naprijed u svoje "tijelo". Ne postoji ništa bolje kao "zračna vaza", koja pruža izvrsnu ventilaciju za korijensko područje.

Homogena zelena boja, zdravo cvijeće, jake grane ... ovo je ono što biste trebali očekivati ​​od zdravih biljaka. Da bismo došli do ove točke, potrebno je sjetiti se važnog, ali gotovo nevidljivog elementa. Da, govorimo o sustavu ukorijenjenosti.

Bez korijena, bez biljaka. Nakon kaljenja, korijeni počinju apsorbirati hranjive tvari i vodu iz okolice. Bolje što korijenski sustav obavlja svoj posao, veća i zdravija biljka postaje. Ako to ne bi učinili, biljke bi mogle reagirati kao da ih je pogodila kuga: njeno lišće i grane počele bi se pretvarati u žutu boju i odjednom bi počele otpadati.

Korijeni određuju značaj biljke, pružajući im količinu vode i esencijalne minerale, koji su joj potrebni. Zahvaljujući milijunima malih dlačica koje pokrivaju korijene, one su odgovorne za transformaciju takvih minerala u škrob, kojeg biljka koristi za hranu.

Brojni su čimbenici koji utječu na zdravlje i rast korijenskog sustava: temperatura, kisik, razina vlage ... Stoga je za korijene prvo važno odabrati najbolju posudu, vazu, lonac,... Pogledajmo nekoliko savjeta za snažne i zdrave korijene...

Kisik

Vrlo važno je znati, da korijeni "udišu" kisik, dok ostatali dijelovi biljke trebaju ugljični dioksid (CO2). Korijenski sustav koristi kisik za pretvaranje škroba u energiju. Tu energiju koristi za slanje hranjivih tvari u biljku, kako bi stvorila još više škroba. Tako djeluje taj krug života.

A budući, da korijeni hrane kisik, moramo odabrati vazu ili sustav, koji omogućuje izvrsnu ventilaciju. Nedostatak kisika povećava vjerojatnost, da će to imati negativan učinak na cijeli korijenski sustav. Stoga imajte na umu, da čist prostor s odgovarajućom ventilacijom sprječava pojavu biljnih bolesti.

Gronest Fabric Pot vaze su pogodne za upotrebu u zatvorenom i otvorenom prostoru, komercijalnim rasadnicima, ekološkim proizvođačima i vrtlarima. Gronest je razvio tehnički napredni proizvod s zaštitnim slojem "Aqua Breathe". Ovim visokokvalitetnim proizvodom postižu optimalnu izdržljivost, ventilaciju i zadržavanje vlage u jednom proizvodu. Gronest vaze mogu se prati i razgraditi.


AirRap Pot vaza koja se može reciklirati aktivno poboljšava kvalitetu korijenskog sustava biljaka. Ovaj revolucionarni pristup kontejnerskim biljkama i stablima stvara lijepe, ne-spiralne korijenske sustave koji se ne mogu razviti u bilo kojem drugom dostupnom kontejneru. Izrađena je iz recikliranog HDPE-a. Zbog običnih i vanjskih orijentiranih konusa nema ravnih površina, eliminirajući šanse za stvaranje spirala i dramatično povećavajući brzinu rasta. Zbog strukture lonca, korijeni će biti usmjereni prema zračnim rupama na krajevima čunjeva, gdje će se vrhovi korijenja dehidrirati ili biti uklonjeni zrakom. Brza konstrukcija snažnog i gustog korijenskog sustava daje uzgajivaču mnoge prednosti, kao što su kraći rokovi rasta, smanjeni gubitci i bolji učinak biljke. Više...

Prostor

Ako počnete uzgajati biljke u vazama, nemojte koristiti ogromne posude, jer bi se sa tako velikom površinom korijeni vjerojatno "utopili". Transplantacija je jednostavno neizbježna. Stoga je najbolje početi sa malom vazom i presaditi u veću, kada korijenskom sustavu nestane prostora. Dostupne su vam različite vrste posuda, neke čak i sa bočnim rupama tako da korijeni može slobodno rasti.

Vlaga

Također je vrlo važno voditi brigu o zemlji - podlogi. Hranjiva i voda, skupu se u donjem dijelu biljke, po potrebi apsorbira lišće (sve dok je korijenski sustav u optimalnim uvjetima), stoga se preporuča treset koji može zadržati vlagu.

Iako je istina, da korijeni trebaju vlagu, budite oprezni s količinom vode koju dajete svojim biljkama: ako je supstrat previše vlažan, možete uništiti korijenski sustav, zato je bolje pustiti, da se osuši. Ako podloga ne apsorbira svega i voda se akumulira, mogla bi privući insekte i posljedično bolesti, koje će očito utjecati na rast biljaka. Stoga je potrebno osigurati odgovarajuću odvodnju podloge. Najbolji način kako znati ima li biljka pravu količinu vode, je gurnuti prst u zemlju (ako je još vlažna, pričekajte još malo prije ponovnog zalijevanja) ili podignite sve zajedno, da provjerite težinu.

Temperatura

Na isti način kao što temperatura utječe na lišće i cvjetove, ona također utječe na zemlju. Korijeni rastu pretežno noću kada ostali dijelovi odmaraju. Zato korijeni vole tamu i temperaturu između 24 °C i 25,5 °C. Uvjerite se, da se ove varijable ne mijenjaju znatno.

Prekomjerne temperature mogu uzrokovati mnogo problema, pogotovo u hidroponiji, jer bi mogle smanjiti kapacitet zadržavanja kisika u vodi. Stoga je vrlo važno održavati ugodnu temperaturu, koja pomaže rastu korijena. Ako je za to potrebno korištenje klimatskih uređaja ili ventilatora, to će biti pametna investicija.

Hranjive tvari

Neke od kemikalija koje se nalaze u neorganskim hranjivim tvarima mogu uzrokovati oštećenje korijena: u zemlji nastaju suvišne soli i time sprječavaju apsorpciju hranjivih tvari (nutrient lockout), koje biljka treba. Kada nedostatak hranjivih tvari postane očit (npr. gubitak boje ili gubitak togosti), preporučujemo temeljito čišćenje zemlje, kako bi uklonili višak soli.

Za ispiranje korijena, zalijevajte zemlju s puno vode, za uklanjanje viška hranjivih tvari iz korijena. Za jednostavniju izvedbu potrebno je tri puta više vode nego i kapacitet posude: za 11 litarski lonac trebate 33 l vode. Da bismo spriječili pretrpanost vodom, moramo kontrolirati drenažu tako, da voda koju smo oprali s njom, također mora istjecati van iz zemlje. Jedan od najboljih znakova, da ispiranje korijena djeluje je, da moraju biti posljednji litri vode za ispuštanje praktično čisti.

Gljive - Mycorrhiza i Trichoderma

Korijeni također vole i druge vrste hranjivih tvari. "Mycorrhiza i Trichoderma" štite korijene i poboljšavaju razvoj biljke. Ove gljive prodiru u korijenski sustav, koji traži hranu. Biljka lakše apsorbira hranjive tvari, a gljive imaju ogromnu korist od ugljikohidrata i vitamina, koje biljka proizvodi tijekom fotosinteze, tako da obje strane imaju koristi od tog simbiotskog odnosa. Tako, "mycorrhiza" pomaže biljkama proizvesti veće donose.

Gljive "Trichoderma" se nalaze u gotovo svim supstratima i poznato je, da ojačava razvoj biljke. Temperature se kreću od 5 do 35 stupnjeva Celzijusa. Trichoderma pruža dodatnu zaštitu biljaka od loših gljiva. Biljka učinkovitije koristi energiju za rast jer ne treba energiju za obranu protiv zlonamjernih gljiva. Mycorriza je super gljiva, koja daje zaštitu i dodatnu energiju kako bi se biljka mogla razviti učinkovitije.

Mješavina od 9 različitih vrsta sporova Mikorize Mycotrex 100 g je tvrdo 100% organsko gnojivo za zemlju i kokos. Odlično gnojivo za sve vrste cvjetajućih biljaka, zelenih biljaka, travu, drveće i grmove. Za biljke u vazama i na prostom, za unutrašnje, kao i vanjsko sađenje. Sadrži mješavinu koristnih fungi. Njihova prijednost je, da povećava korijensko apsorbiranje hranjiva do 700%.

Piranha je 100% organski stimulator za korijenje. Sadrži 24 različite vrste korisnih bakterija, koje pomažu povećati raznolikost i učinkovitije funkcioniranje korijenskog sustava. Korištenje Piranha stimulatora, volumen korijena trebao bi se povećati do 700%, što znači sedam puta veću apsorpciju u vodi raspršenih hranjivih tvari. Sprječava truljenje korijena i štiti biljke od razvoja štetočina i nepoželjnog plijesna. Bogatiji korijenski sustav također znači zdraviju biljku, a time i obilniju proizvodnju cvijeća i voća.Ako kod presađivanja vidite, da su korijeni jaki, bijeli i čisti, možete si čestitati: sve se savršeno razvija baš kako treba. Ako se gornji dio biljke razvije do savršenstva, cvijeće će biti spremno za žetvu u roku nekoliko tjedana. Zato nemojte zaboraviti: korijeni su neophodni za dobivanje bogatog i uspješnog konačnog usjeva!