Merchandise Novosti Akcije

Ispiranje biljaka (flushing)

I​stina o ispiranju: što to je, zašto je toliko važno i najbolji način, kako isprati sa najviše koristi.

Ispiranje se preporučuje za sve načine uzgoja, za hidroponskim sustavima, na kokosovim vlaknima ili zemaljski osnovi. Vrijeme ispiranja je različito, ovisi od načina uzgoja koji koristimo.

U svijetu uzgoja razvija se prava rasprava o temi ispiranja biljaka prije žetve usjeva. Protivnici ove tehnike vjeruju, da ispiranje prije žetve uklanja bitne hranljive tvari, očito je to loša ideja. Na drugoj strani, zagovornici ove tehnike zauzimaju se za ispravnu odluku, da ispiranje oslobađa biljke prekomjernih hranljivih tvari i onečišćenja te vodi do kvalitetnijeg usjeva.

Što je ispiranje?

Prije nego što se počnemo baviti razlozima, zašto je ispiranje vaših biljaka vrlo važno, moramo preciznije razumjeti, što to je. Ispiranje uključuje navodnjavanje vaših biljaka bez dodatnih hranljivih tvari za razdoblje prije žetve, od dana ili dva, do tjedan dana ili više, ovisi od vašeg načina uzgoja. Svrha toga je vašim biljkama omogućiti, da potroše hranljive tvari, koje su već apsorbirane, čime se smanjuje ukupni sadržaj hranljivih tvari i onečišćenja konačnog proizvoda.

Smisao ispiranja

Iako neki u toj industriji tvrde drukčije, važnost ispiranja biljaka potvrđuje velika većina proizvođača. Kada najiskusniji uzgajivači nisu pokušali ispirati prije žetve, osjetile su se očite razlike u kvaliteti prinosa.

Tijekom faze rasti, vjerojatno ste primijetili, da vaše biljke hrane prekomjerne količine hranljivih tvari, soli i drugih spojeva. Ako vašim biljkama ne omogućavate, da bi ta višak spojeva uklonile ispiranjem, vaš konačni proizvod biti će mnogo oštriji i gorak. Neupotreba ispiranja može uzrokovati, da vaš proizvod pati od drugih negativnih nuspojava poput neugodnog kemijskog okusa i mirisa.

Ispirati ili neispirati: proučavanje argumenata za i protiv

Unatoč veliko većini proizvođača, koji razumiju važnost ispiranja biljaka i su to provjerili u praksi, postoje neki, koji su tome protiv.

Nekoliko podebljanih tvrdnji o NEISPIRANJU:

  1. Uništenje biljnih hranljivih tvari u bilo kojoj fazi cikla rasti je kontraproduktivno i nikako korisno za rast.
  2. Kad se hranljive tvari apsorbiraju u biljno tkivo, tamo ostaju. Biljka ih ne može odvojiti ili ih koristiti.
  3. Ako je ispiranje zapravo korisna praksa, onda bi biljke, koje se uzgajaju i hidroponskim sustavima, uvijek imale bolji ukus nego biljke koje se uzgajaju u zemaljskoj osnovi, jer se zemlje ne može učinkovito isprati.
  4. Zadržavanje hranljivih tvari uzrokuje stres biljkama, što otežava i ne stimulira rast.
  5. Ispiranje biljaka je "beskorisno" značenje, kojeg nisu podržale nijedne legitimne znanstvene studije.

Dakle, razjasnimo ove argumente protiv ispiranja biljaka:

  1. Ispiranje vaših biljaka ne znači, da isperemo hranljive tvari. Naprotiv, ispiranje omogućava vašim biljkama mogućnost, da upotrebe višak hranljivih tvari, koje su se nakupile tijekom ciklusa rasti. Kad hranite vašu biljku na puno s hranljivim tvarima do berbe, ona čuva prekomjernu količinu spojeva, koje utječu na kvalitetu konačnog proizvoda, uključujući njezin ukus, miris i izgled.
  2. Svaki proizvođač, koji je iskusio spaljivost biljke zbog premijernog unosa hranljivih tvari, zna argument, da ne može ukloniti višak hranljivih tvari. Pitajte bilo kojeg iskusnog proizvođača kako popraviti opekotinu biljke i reći će vam, da morate svoje biljke ispirati i time omogućiti, da potroše višak hranljivih tvari.
    Ista logika vrijedi za ispiranje prije žetve. Vašim biljkama dajte dovoljno vremena, da potroše višak hranljivih tvari, soli i drugih sastojaka.
  3. Argument, da biljke u zemaljskoj osnovi nije učinkovito isprati, je nelogično i pogrešno. Biljke, koje se uzgajaju u zemlji, mogu se isprati, samo je vrijeme ispiranja duže od biljaka, koje se uzgajaju u hidroponskim sustavima ili kokosovim vlaknima.
  4. Istina je, da zadržavanje hranljivih tvari uzrokuje stres na biljke i uzrokuje njihovu povećanje obrambenih spojeva. U nekim biljkama, primarni obrambeni spojevi su zapravo najpoželjniji sastojci, tako da ispiranje prije žetve može znatno povećati vrijednost konačnog proizvoda.
  5. Veći proizvođači gnojiva zapošljavaju grupe doktora znanosti, botaničara, mikrobiologa, entomologa, hormonskih specijalista i organskih kemičara, jer su ti namijenjeni isključivo proučavanju najboljih praksi o uzgoju i stalnim laboratorijskim istraživanjima. Stoga je pojam, da je ispiranje biljaka "beskorisno", jednostavno neistinito.

Istina o ispiranju

Ispiranje biljaka prije žetve vrlo je korisna praksa. Zapravo, ako biljke ne ispiremo, čini istinitu tezu, da može ispiranje isprati sve hranljive tvari iz vaše biljke, ako isperete samo običnom vodom. Činjenica je, da ispiranje sa običnom vodom uzrokuje da vaše biljke gube u rasti cvijeta. Stoga je vrlo važno, da koristite kvalitetno sredstvo za ispiranje, koje je posebno konstruirano za vrstu biljaka, koju uzgajate.

Kada je u pitanju sredstvu za ispiranje, svakako se uvjerite, da upotrebljavate ono koje sadrži niz kelata. Kelati su organski spojevi, koji se mogu vezati sa drugim kemikalijama i tvarima. Tijekom procesa ispiranja, ovi kelati u vašim biljaka se vežu na višak hranljivih tvari, soli i ostalih sastojaka te i prisile van.

Istodobno, vaše biljke koriste hraniva, koja su potrebna u zadnjih nekoliko dana prije žetve. Visokokvalitetna sredstva za ispiranje, će vašim biljaka pružiti potrebnu podršku, koju trebaju u ovom procesu, zajedno uz pomoć kod čišćenja viška spojeva, koje ne želimo u konačnom proizvodu.

Sredstvo FloraKleen za ispiranje supstrata je konstruirano tako, da odstranjuje sve ostatke gnojiva, koji se sa vremenom nakupljaju u hidroponskim sistemima, zemlji i supstratima. Koristi se za sve sisteme i medije između rasta biljki. Upotrebljavati ga možete i u konačnom ciklusu, da odstranite nakupljene soli. U usporedbi sa drugim proizvodima na tržištu sredstvo FloraKleen se temelji na enzimima i upotrebljava potpuno drugačiju tehnologiju. Sredstvo FloraKleen možete upotrebljavati u bilo koje vrijeme rasta i cvjetanja.


Flawless Finish je nevjerojatna otopina za ispiranje "flushing" koristi se samo zadnji tjedan prije podizanja plodova. Isperite s običnom vodom kako biste odgojili i uskratili biljku za određene mikroelemenata, a ispiranje s pripremom Flawless Finish prenosi cvijet istodobno s magnezijem (Mg) i sumporom (S). Njegov jedinstveni sastav, kao snažan vakuum, veže višak soli i kemikalija iz medija, korijena i drugih biljnih tkiva, uključujući cvjetove i plodove. Korištenjem Flawess Finish ćete splakniti do 85 % viška tvari. Stoga će konačni proizvod biti "čist" i pun šećera i aroma. Koristeći ga, može se kontrolirati izgled usjeva i lišća. Flawless Finish sadrži širok raspon sastojaka poznatih kao "kelati".

Timing je važan: kad isprati svoje biljke

Pored toga, da koristite pravo sredstvo za ispiranje, morate osigurati, da ispirete u pravom vremenu, kako biste iskoristili najviše koristi ispiranja. Prije žetve koristite sljedeće smjernice za ispiranje:

  • Ako uzgajate na zemaljskoj osnovi, započnite ispiranje između jednog i dva tjedna prije žetve
  • Ako uzgajate u kokosovim vlaknima, započnite ispirati svoje biljke tjedan dana prije žetve
  • Ako uzgajate u hidroponskom sastavu, biljke treba isprati samo jedan do dva dana prije žetve

Naravno, morat ćete pažljivo pratiti biljku tijekom ispiranja, da ne bi postala previše žuta. Prilagodite vrijeme za ispiranje, jer samo tako će vaš usjev uspjeti!