Merchandise Novosti Akcije

Hidroponski uzgoj i supstrati za takav uzgoj

Možda je teško razumjeti princip hidroponskog uzgoja, kako biljka može rasti samo u vodi? Pogledajmo koje su  funkcije supstrata u takvom uzgoju.

Hidroponski uzgoj je način uzgoja, koji se sastoji od rasta biljaka izravno u vodi i rastopini hranjivih tvari. Postoji nekoliko verzija ove metode, s ili bez pomoči supstrata. Međutim, po definiciji, biljke rastu bez prisutnosti zemlje.

Ova metoda se koristi od 382. godine prije Krista. Učinkovito su koristili Asteci. Tada su biljke bile oplođene hranjivom otopinom, bez supstrata. Budući, da zemlja ima svoj vlastiti ekosustav, koji se sastoji od stalno razvijajućih bakterija i hranjivih tvari u različitim količinama i više ili manje uravnoteženog pH, supstrat je stoga nepouzdan i manje stabilan. Međutim, ovim varijablama je lakše upravljati samo s vodom. S pravim tehnikama uzgoja, ovaj proces može ponuditi višu kvalitetu i bogatiji prinos.

Iako ova metoda uglavnom uključuje samo korištenje vode, korijeni još uvijek trebaju neku osnovu na koju se mogu osloniti. Očito ne možete samo spustiti sjeme u čašu vode i hranjivih tvari i čekati da nešto naraste. U ovom članku usredotočit ćemo se na ovu temu, gdje ćemo vam predstaviti različite supstrate za uzgoj i njihove prednosti te slabosti.

Supstrati za hidroponski uzgoj

Kao što znate, supstrati za hidroponski uzgoj ne sadrže hranjive tvari, tako da morate sami brinuti o hranjivim tvarima putem navodnjavanja. Budući, da su korijeni u stalnom kontaktu s vodom i supstrat nije ništa drugo nego osnova za rast, biljka će razviti svoj korijenski sustav. Na taj način korijeni bez svjetla mogu nastaviti svoj razvoj. To osigurava izvrsnu opskrbu kisika korijenskom sustavu, što omogućuje biljci, da postane zdrava i jaka i optimizira unos hranjivih tvari.

U slučaju hidroponskog uzgoja, uzgajivači moraju biti oprezniji, jer ova metoda može imati prednosti i nedostatke. Iako biljke brzo sazrijevaju, nestašica hrane ili bilo koji drugi problem nastaje što je brže moguće. Međutim, kao proizvođač ove metode, možete stvoriti potpuno automatizirani sustav. Na taj način kulturu možete držati pod kontrolom tako, da joj tjedno posvetite samo nekoliko minuta rada. Instalacija može biti komplicirana, ali nudi velike prednosti. Znajući neke od osnovnih koraka uzgoja hidroponije, biljke će biti manje izložene najčešćim bolestima i bit će manje osjetljive na napade štetočina.

Hidroponski uzgoj Hidroponski kružni sustav Nutriculture Wilma 4 Small garantira, da če vaše biljke biti opskrbljene s hranjivom otopinom na profesijonalan način te da biljki ništa ne fali i da djeluje optimalno. Ručno navodnjavanje zato neče više biti potrebno u sustavima pošto su Wilma. Biljke imaju u Wilma 4 Small sustavima dovoljno prostora, da se optimalno razviju. Takvi sustavi su vrlo lagani, jednostavni za premicanje te su vrlo stabilni što omogučava biljki, da stoji čvrsto, čak i kad naraste. Nutriculture Wilma sustavi bili su posebno zasnovani za profesijonalnu upotrebu.

Sredstva poput perlita, šljunka, pijeska i vulkanskog kamena, najčešće se koriste u hidroponskim vrtovima. Međutim, s povećanom popularnošću ove metode na tržištu se pojavljuju novi supstrati. Proširena glina, kamena vuna, perlit, kokosova vlakna, danas se često koriste i testiraju. U nastavku ćemo detaljno prikazati neke od ovih supstrata.

Pebbless

To je vjerojatno najpopularniji medij rasta u današnjim hidroponskim sustavima. Vjerojatno ste ga već vidjeli u cvjetnim vazama različitih oblika i veličina. Ove male smeđe perle nude izvrsnu ventilaciju za korijenje, a ako je osigurano odgovarajuće navodnjavanje, korijenski se sustav brzo razvija. Korijeni nisu podložni stresu, optimizirajući apsorpciju hranjivih tvari. Izbjegavajte kupnju jeftinih kuglica od gline na tržištu i pobrinite se, da kupite već oprane i s uravnoteženim pH. Na taj način kasnije nećete morati brinuti o tim parametrima, čime ćete izbjeći složenost cijelog procesa.

Plagron Euro Pebbles je ekspandirana glina najviše kvalitete, koja je pogodna za uzgoj hidroponskih biljaka. Također se može dodati u zemlju radi bolje prozračnosti. Ima veliku sposobnost zadržavanja vode i kisika. Može se koristiti više godina.

Kamena vuna

Izvrstan je izolacijski materijal i vrlo popularan supstrat za uzgoj u hidroponskim sustavima. Pruža visoku zračnost i učinkovito zadržavanje vode. Iako je potrebno vrijeme i iskustvo kako bi se savladao cijeli proces, provjeriti pH kamene vune, koji bi trebao biti oko 5,5. Učinite to utapanjem u hranjivu otopinu s pH blizu 4,5 i EC (električna provodljivost) u vrijednosti od 0,5-0,6. Ovaj proces traje oko 24 sata. Ako pH ne dostigne željene vrijednosti, morate ponovno potopiti kocku u otopinu nekoliko sati i provjeravati pH dok ga ne stabilizirate.

Rockwool (kamena vuna) dobiva se obradom različitih vrsta kamena. To je meko vlakno nalik pamuku. Koristi se u vrtlarstvu u obliku kocka, "blokova" i ploča, u raznim dimenzijama. Ima izuzetnu sposobnost apsorbiranja i zadržavanja hranjivih otopina. Prednost Rockwoola je u tome, što može zadržati do 20% zraka, čak i kada je potpuno zasićen tekućinom. To daje biljkama puno kisika potrebnog za brzi rast, jer se time izbjegava prekomjerno zalijevanje. Kocke za klijanje mogu se prenijeti u veće kocke i te u ploče većih dimenzija ili u vaze s ekspandiranom glinom, zemljom ili druge vrste supstrata. Dostupne su u različitim dimenzijama.

Kokosova vlakna

Posebno su popularna kokosova vlakna kao prirodni otpadni materijal iz kokosove ljuske. Mogu se koristiti nekoliko puta i mogu zadržati vlagu bolje od zemlje, što korijenima omogućuje učinkovitiju apsorpciju vode, a time i hranjivih tvari. Kokosovo vlakno se može ponovno koristiti do 5 godina. To je izvrsna opcija za unutarnje prostore jer nisu osjetljivi na gljivice, iako zadržavaju vodu na duže vrijeme.

Plagron Coco Brix idealna je baza za one koji preferiraju prirodne i izuzetno čiste proizvode. Ima stabilnu pH vrijednost za razliku od drugih hidroponskih supstrata. Plagron Cocos Brix također ima visoku sposobnost zadržavanja - apsorpciju vode, tako da nije potrebno prekomjerno zalijevanje. Ima nisku vrijednost EC i uravnotežen unos hranjivih tvari. Trihoderme pružaju zaštitu od zlonamjernih gljivica. Coco Brix je za višekratnu upotrebu i primeran je kao sredstvo za poboljšanje tla.

Perlit

To je mineral koji se ekspandira do određene veličine kada se zagrijava na određenu temperaturu. Perlit je relativno jeftin i jednostavan za korištenje, što ga čini popularnom opcijom kao supstrat. Ima izvrsna ventilacijska svojstva. Perlit se ne reciklira, pa se može ponovno koristiti. Ovaj aspekt je važan s ekološkog stajališta jer se njegovo dugoročno razdoblje zamjenjuje činjenicom, da se ne može reciklirati. Njegov pH je neutralan i obično uzima kiselost ili alkalnost korištene hranjive otopine. Osim toga, može se oprati i osušiti, vraćajući se na neutralni pH od 7,0.

Aditiv za supstrat Plagron Perlite za bolju drenažu! Pomješan sa zemljom, će značajno poboljšati zračnost i korijen će tako apsorbirati puno više potrebnog kisika. Perlite je ekspandiran vulkanski kamen, koji tvori poroznost i bolju drenažu. Koristi se za poboljšavanje strukture zemlje. Veoma je kvalitetan, nema patogenih tvari te garantira idealan odnos između kisika i vode.

Koja je najbolja mogućnost za vas?

Na tržištu nema supstrata koji bi odgovarao svima. Uzgoj biljaka nije egzaktna znanost, jer mnogo ovisi o čimbenicima koji utječu na samu kultivaciju. Pogreške su dio kultivacije i od njih puno učimo.

Stjecanjem iskustva pronaći ćete najbolji supstrat za vaše biljke i vaš način uzgoja. Neke podloge zahtijevaju veću pozornost za veće prinose, dok su druge manje, ali ne nude iste rezultate. Nadamo se, da će ovaj članak poslužiti kao vodič za procjenu različitih supstrata na tržištu, te da smo vam pomogli da napravite prvi korak za početak hidroponskog uzgoja.

PROIZVODI ZA HIDROPONSKI UZGOJ