Merchandise Novosti Akcije

Feminizirane sjemenke konoplje

Feminizirane sjemenke konoplje

Feminizirane sjemenke konoplje su samo jedan u nizu od ''neobičnih'' termina s kojima ste se mogli susresti pretražujući ovu tematiku poput izraza kao što su hermafroditi, hibridi, muške i ženske biljke.Većinu toga od gore navedenog možete pronaći na našem blogu, a u ovom tekstu ćemo razjasniti što je to ustvari feminizirano sjeme konoplje i kako se proizvodi.

Ženska i muška biljka kanabisa u prirodi

Biljke uzgajane tradicionalnim tehnikama uzgoja mogu biti muškog i ženskog spola što znači da je konoplja dvodomna biljka te se u prirodi oprašuje prijenosom peludi iz muških peludnih vrećica na ženske cvjetove vjetrom ili kukcima. Sjeme dobiveno ovim tradicionalnim (prirodnim) putem u podjednakom je omjeru što se tiče spola. Oko 50% dobivenog sjemena je muškog, odnosno ženskog spola.

To znači da uzgajivači konoplje, posebice one industrijske, uz standardno sjeme imaju mogućnost uzgoja 50% konoplje ženskog spola od sjemena dobivenog iz prethodne žetve.

Uzgajanje kanabisa iz standardnog sjemena, kolokvijalno zvanog “bag seed” ili “regular”, je posao s niskom profitabilnošću ukoliko je cilj uzgajivača kvalitetan cvijet s visokim postocima kanabinoida i terpena.

Ovaj problem koji se pojavljuje kod uzgajivača koji ne koriste feminizirano sjeme najčešće se rješava sijanjem barem duplo veće količine od planiranog imajući pri tome na umu kako će oko polovice prinosa biti neiskoristivo - pola muških biljaka će se morati ukloniti u fazi rasta prije same cvatnje (preflower stage) kako ne bi došlo do oplodnje ostatka ženskih biljaka.

Zanima vas kupnja sjemenki kanabisa? Pogledajte ponudu autoflower sjemenki konoplje

Feminizirane sjemenke: Revolucija u industriji konoplje

Tehnike za dobivanje feminiziranih sjemenki jedno su od najvažnijih dostignuća u industriji proizvodnje i prerade konoplje/kanabisa.

1990ih su znanstvenici iz nizozemske kompanije Dutch Passion prvi uspjeli “proizvesti” feminizirano sjeme konoplje. Prva eksperimentalna žetva s feminiziranim sjemenkama sadržavala je preko 95% biljaka ženskog spola od same sjetve.
Velika prednost uzgoja iz feminiziranog sjemena biljke konoplje je što nema potrebe za selekcijom biljaka prije cvatnje, što omogućava bolje planiranje uzgoja te stabilnije prinose.

Prednosti i mane feminiziranih sjemenki

Uzgoj konoplje iz feminiziranih sjemenki je puno jednostavniji, posebice za početnike. Ispod smo naveli glavne prednosti i mane uzgoja s ovim tipom sjemena.  

Prednosti

  • Mogućnost uzgoja cvijeta za razliku od muških biljaka
  • Visok postotak kanabinoida, flavonoida i terpena
  • Nema potrebe za selekcijom spola (uklanjanjem muških biljaka)

Mane

  • Cijena
  • Relativno zahtjevan proces proizvodnje
  • Nije isplativo kod industrijskog uzgoja

Kako se proizvode feminizirane sjemenke konoplje?

Postoji nekoliko industrijskih tehnika koje omogućuju pouzdanu proizvodnju feminiziranih sjemenki konoplje.

Najpoznatija metoda koju je moguće u potpunosti držati u kontroliranim uvjetima je tretiranje ženske biljke konoplje koloidnim srebrom ili otopinom srebrnog tiosulfata. Ovom metodom se utječe na hormonalni sustav biljke, čime se potiče promjena spola.

Da budemo točniji, koloidno srebro utječe na proizvodnju etilena, hormona koji je uključen u određivanje spola konoplje, vrlo slično ulozi testosterona/estrogena kod čovjeka. Kao rezultat se dobiva konoplja s ženskim cvijetom i muškim peludnim vrećicama.

Nakon oprašivanja druge ženske biljke peludom dobivenim iz gore navedene biljke, dobiva se sjeme koje je u visokom postotku ženskog spola -  oko 95%-99%.