Merchandise Novosti Akcije

Savjeti za pravilnu prehranu biljaka

Proklijati, rasti i dati plodove, funkcije su svih biljaka. Ova tri životna koraka omogućavaju biljkama, da lišće počne rasti, da počinju rasti cvjetovi i konačno donose plodove.

Šećeri, proteini i hranjive tvari su osnova za dobru prehranu svih biljaka na svijetu, od drveća, povrća, žitarica ili dragocjene konoplje. Biljkama je potrebna baza NPK (dušik, fosfor i kalij), voda i sunce, da počnu  svoj životni ciklus, kao što je nama potrebno povrće, meso, voće, voda i odmor.

Životni ciklus biljke

Osnovni elementi, kao što su dušik, fosfor i kalij (NPK) nisu samo osnovna prehrana biljaka, jer kao i u našoj prehrani kalcij u siru, željezo u bobolikama, proteini iz životinjskog mesa i vitamini iz dobrog prirodnog soka, tako nam zdrava prehrana daje nekoliko dodataka, koji održavaju naš metabolizam aktivan.

Stoga je biljkama potreban niz dodatnih tvari, da bi mogle pokazati svoj najbolji "fenotip” (kombinacija vizualnih i biokemijskih znakova). Njihova struktura će izgledati u savršenom stanju, ako mogu nositi sve vrste vitamina, hormona, mikro i makro hranjivih tvari, od korijena do vrha posljednjeg lista. Ako se to ne dogodi, biljka će pokazati znakove na stablima ili listovima s različitim bojama. Ako redovito pregledavate svoje biljke, one će vam dati ključne informacije o tome što se događa s njima.

Osnove za dobru prehranu biljaka

Vratimo se na našu temu, jer želimo naglasiti važnost dobre prehrane koja temelji na NPK, kao i vitaminskim, hormonskim i enzimskim dodatcima. Uz to, biljka može bolje apsorbirati hranjive tvari i pomaže joj, da se razvije tijekom životnog ciklusa.

Dobra prilagodba hranjivih tvari odvija se u optimalnim uvjetima uzgoja, bez obzira na to jesu li uključeni EC kontrola, pH zemlje, temperatura ili ventilacija. Također treba napomenuti, da se najvažnija veza između makro i mikronutrijenata odvija u zemlji. Budući, da su mineralne soli organskog ili kemijskog podrijetla uvijek u kompatibilnom formatu, korijeni mogu apsorbirati hranu što je brže moguće u organizam, stoga stabla, meristemi (područje biljnog tkiva, kojeg nađemo prvenstveno na vrhu korijena i izbojaka) i listovi mogu uživati ​​u dobroj prehrani.

Pametno hranjenje

Kod svakog navodnjavanja nije dobro prekomjerno gnojiti, jer tako samo trošite novac na gnojiva. Ako je biljka zasićena hranjivim tvarima, neće ništa apsorbirati iz zemlje ili iz stomata na lišću. Kod korištenja organskih gnojiva teško je primijetiti predoziranje, jer nisu tako agresivna ili neposredna kao kemijska gnojiva.

Proces prilagodbe organskih gnojiva je sporiji nego u drugim proizvodima, kao što su kelati u kemijskim gnojivima. Oni su dizajnirani tako, da imaju najpoželjniji i najjednostavniji oblik, tako da biljka može izravno apsorbirati hranjive tvari kroz bilo koju vrstu enzima ili aminokiselina prisutnih u zemlji. Stoga moramo biti vrlo oprezni kod gnojenja s kemijskim proizvodima i pažljivo pratiti doze, budući da se razlikuju od onih organskih. Ako napravimo pogrešku u doziranju, odmah se pojavljuju nedostaci na biljki.

Savjeti za dobar rast

Da bi biljka imala dobar proces prilagodbe hranjivih tvari iz organske formulacije, možemo ji pomoći s korištenjem proizvoda pod nazivom "stimulatori" ili "dodatci". Ti su proizvodi osmišljeni tako, da nadopunjuju osnove NPK bez zamjene. Kao što samo ime govori, to su proizvodi za stimuliranje, bilo za korijene, rast, cvatnju, plodove ili za poboljšanje tla.

Ova vrsta proizvoda dizajnirana je za rad s gnojivom i vrstom zemlje koju smo odabrali za uzgoj naših usjeva. Uvijek ovisi dali počnemo sa pognojenom zemljom ili  manje pognojenim supstratom. Budući, da su stimulansi osmišljeni kao podrška vitalnim funkcijama biljaka (npr. unos šećera), olakšavaju protok hranjivih tvari, ubrzavaju proces fotosinteze i poboljšavaju podjelu stanica, kako bi se povećala otpornost na određene bolesti ili moguće štetnike.

Pospješivač za bilje Plagron Green Sensation Upotrebom pospješivača Plagron Green Sensation-a ostali su dodaci kao što je PK 13-14 suvišni. Pažljivo ispitani sastav Green Sensation je uzrok, da biljka dobiva sve nutritivne tvari potrebne za bujno cvjetanje i frutifikaciju (razvijanje plodova). Rezultat je maksimalna količina glavnih sastojaka i kompaktnija stanična struktura.
100% organski poticatelj cvjetanja (booster) Biobizz Topmax je biljnog porijekla. Osigurava bujnu proizvodnju cvjetova, stoga i oblikovanje velikih plodova. Pored toga povećava i nivo šećera u rascvjetu i daje slatku i nježnu aromu.