Merchandise Novosti Akcije

Kakve kvalitete je voda koju dajete svojim biljkama?

Zašto trebamo smanjiti EC i ukloniti klor iz vode koju koristimo za biljke?

Dobra kvaliteta vode je temelj na kojem se gradi dobra žetva

Uzgoj biljaka je samo po sebi aktivnost koja nam je omogućila razvoj i preživljavanje kao ljudska vrsta. S tisućama godina iskustva moramo dodati ogroman napredak kojeg je posljednjim godinama uvela znanost, što nam je omogućilo bolje razumijevanje kako optimizirati i poboljšati kvalitetu usjeva.

Temeljni dio toga je naše razumijevanje važnosti kvalitete vode i kako komponente poput električne vodljivosti (EC) i klora mogu utjecati na naše usjeve.

Nijedan uzgajivač, od najtradicionalnijeg do najsuvremenijeg, ne zaboravlja važnost vode za biljke. Moramo uzeti u obzir, da je voda glavni medij kojim možemo nenamjerno unositi strane tvari, koje mogu oslabiti naše biljke i time smanjiti kvalitetu i količinu usjeva. Čak se i osnove, poput ukusa, izgleda i prehrambene vrijednosti usjeva, mogu promijeniti.

S kakvom vodom zalijevati biljke?

Kada zalijevate svoje biljke običnom vodom iz slavine, postoji mogućnost ulaska kemikalija u različitih koncentracijama, ovisno o tome gdje rastu. U područjima tvrde vode može doći do prisutnosti kalcija, magnezija, vapna, kalija i sulfata. Ove soli će povećati električnu vodljivost (EC). U područjima s mekom vodom, iako ne sadrži previše soli, klor će gotovo uvijek biti prisutan.

Zašto trebamo smanjiti EC i ukloniti klor iz vode?

Slijedi pet razloga zbog kojih je važno smanjiti EC i ukloniti klor iz vode koju koristimo za biljke.

1. Količina hranjivih tvari i prehrambena učinkovitost

Mjerenje električne vodljivosti (EC), daje nam dobru procjenu količine otopljenih soli u vodi. Svaka biljka može prihvatiti ograničenu koncentraciju soli u rasponu EC od 1,4 do 2,2 ms/cm, ovisno o vrsti i stupnji razvoja. To je posljedica apsorpcijske sposobnosti korijena. Ako počnemo davati vodu biljkama s 1,0 ms/cm, onda je unos količine hranjivih tvari najviše od 0,4 do 1,2 ms/cm. S druge strane, ako počnemo opskrbljivati biljke s niskom vrijednošću EC, možemo omogućiti biljkama veću količinu hranjivih tvari. Čak i ako počnemo s čistom vodom za početak, tada neće apsorbirati neželjene elemente, što nam omogućuje postizanje 100% učinkovitosti hranjivih tvari.

Tester vodljivosti za hidroponski uzgoj ostalih biljaka

Milwaukee EC60 Pocket Size EC / TDS / Temp Meter

  • Zamenljiva sonda
  • Prikaz temperature u °C ili °F
  • Automatska kompenzacija temperature s podesivim ß
  • Indikator stanja baterije
  • Indikator stabilnosti
  • Automatski izklop i automatska kalibracija
  • Vodootporna konstrukcija
  • EC (20.00 mS / cm) ili TDS (10.00 ppt) vrijednost prikazana na LCD ekranu
  • Prikaz temperature od 0.0 do 60.0°C ili od 32.0 do 140.0°F na LCD ekranu istovremeno sa EC ili TDS vrijednosti
  • Senzor daje tačnije rezultate pošto se nalazi pored EC / TDS sonde

2. S nižom EC, korijenski sustav se čuva mnogo zdravijim

Čvrsta voda sadrži veliku količinu mineralnih soli, koje smanjuju kapacitet apsorpcije korijena i utječu na prehranu biljke. U stvari, sve ove mineralne soli, poput vapna, natrija, magnezija i drugih soli, zajedno s hranjivim tvarima koje dodamo, mogu uzrokovati zasićenje i blokadu, što je poznato kao "nutrient lock out". Smanjenjem EC u vodi, možemo poboljšati zdravlje korijena, kako bismo izbjegli "blokiranje hranjivih tvari" (nutrient lock out).

3. Zaštita mikroorganizama u gnojivima

Većina organskih gnojiva sadrži korisne mikroorganizme, koje sudjeluju u zdravlju biljaka, održavaju "čist" korijenski sustav, kako bi u potpunosti iskoristile njihove apsorpcijske sposobnosti za prehranu. Ovi mikroorganizmi štite biljke i od invazije patogenih gljiva. Kada koristimo običnu vodu iz slavine za naše biljke, ubijamo te korisne mikroorganizme. Razlog je klor.

Klor je kemijska dezinfekcija, koja koristi pojedine općine (regije), kako bi se dobila pitka voda uklanjanjem svih bakterija koje mogu biti prisutne, a sprječavaju širenje algi i gljivica unutar ulaznih cijevi i rezervoara. No, klor nije selektivan i kao sredstvo za dezinfekciju, uklanja sve mikroorganizme, čak i korisne. Dakle, ovo je još jedan razlog zašto nikada ne bismo trebali koristiti vodu izravno iz slavine, pogotovo ako rastu s korisnim mikroorganizmima.

4. Više kontrole nad usjevom, manje problema

Snižavanjem EC-a u vodi, dobivamo veću kontrolu nad svim našim metodama uzgoja. Na primjer, s nižom koncentracijom soli, imat ćemo uravnoteženiji i optimalniji pH za naše biljke. Čak i uz čišću vodu će biti u mogućnosti otkriti izvor svih problema, koji se javljaju kod uzgoja i tako eliminirati čitav niz nepoznanica. Kontrolom ćemo znati točno kakve i koliko hranjivih tvari naše biljke dobivaju.

5. Veća kvaliteta proizvoda

Smanjenje EC i uklanjanjem klora utjecat će na kvalitetu i prinos vašeg proizvoda. Kada zalijevate biljke s vodom koji sastav nije poznat, unosite nepoznatu količinu tvari, koja će završiti u voću i povrću. Općenito možete utjecati na kvalitetu vašeg usjeva, kao što su okus, miris, izgled i prehrambene vrijednosti, ali i na količinu vašeg usjeva. Biljke, koje nisu bile u stanju apsorbirati 100% hranjivih tvari koje ste zagotovili, ili zato što su dobile krivu količinu soli, će vam pružiti lošiji i niži prinos.

Ukratko, dobra kvaliteta vode je temelj na kojem se gradi dobra žetva i ima izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu vaših biljaka i na konačni prinos..

Filtar za vodu za indoor uzgoj biljaka

Dvostupanjski filtar za vodu Eco Grow 240 Water Filter s optimalnim protokom za korištenje u vrtu je idealan za unutarnje biljke i male vrtove. Uklanja 99 % klora i odmah smanjuje sediment do 5 mikrona! Jača biljni korjen i štiti tlo. Izvrsno za organske kiseline. Protok vode 240 L/h (60 gpd) i kapaciteta mu je 11.000 litara ili 4 - 6 mjeseci.

Uklanja klor, sedimente, prljavštinu, hrđu, herbicide i pesticide oksidacije, hlapljivie organske kontaminante (kemijski kontaminanti, benzeni, toluen, ulja, THM, deterdženti, PCB-i).

Proizvodi GrowMax Water