Merchandise Novosti Akcije

Kako spriječiti i riješavati blokadu hranjivih tvari u biljkama?

Je li vaša biljka iscrpljena i krhka? Dali listovi promjenjuju boju? To ne znači nedostatak hranjivih tvari, nego to je pogrešna apsorpcija hranjivih tvari. Kako liječiti i spriječiti "blokadu hranjivih tvari" (nutrient lockout).

Kada su vaše biljke u stanju blokade hranjivih tvari, morate brzo poduzeti nešto. Znati morate kako prepoznati blokadu i kako je ukloniti, da je biste spriječili u budućnosti.

Svoju biljku ste nahranili sa svim potrebnim hranjivim tvarima, potrudili ste se za pravilno namakanje i instaliranje svjetla na idealno udaljenost. Međutim, ako vaša biljka još uvijek izgleda slaba i s obojenim lišćem, možete se suočiti sa blokadom hranjivih tvari. Ovaj uvjet ima vizualne efekte slične nedostatcima hranjivih tvari. Zapravo, upravo se to događa. Vaša biljka ne apsorbira potrebne minerale jer korijeni "blokiraju" unos hranjivih tvari.

Ako ste sigurni da rastopina hranjivih tvari nije problem, onda pročitajte sljedeće.

Što je i kako dođe do blokade?

Blokada hranjivih tvari pokreče se, kada su u korijenskom području prisutne hranjive tvari poput magnezija, cinka, željeza i kalija, ali biljka ih ne može apsorbirati. To se može dogoditi u svim supstratima rasta, a najčešće se javlja u zemlji, kokosovoj ili kamenoj vuni.

Blokada hranjivih tvari može biti posljedica zasićenja gnojiva s visokim sadržajem soli. Ponekad višak jednog hranjivog sastojka može blokirati apsorpciju drugih. To je čest problem s kojim se suočavaju mnogi uzgajivači. Drugi široko rasprostranjeni problem koji dovodi do blokade hranjivih tvari je pogrešna pH vrijednost u supstratu. Izuzetno kiseli ili alkalni supstrat blokira apsorpciju hranjivih tvari. Stoga, provjerite je li nivo pH u supstratu između 6,0 i 6,5.

Otkrijte blokadu hranjivih tvari

Prepoznavanje blokade hranjivih tvari može biti teško. Vaša biljka može izgledati pothranjeno kada je problem zapravo nešto drugo. To može biti prekomjerno hranjenje, vrsta fluktuacije u razini pH ili drugih čimbenika stresa koji negativno utječu na korijenski prostor biljke. Biljke su vrlo ranjive i zahtijevaju svakodnevnu njegu kako bi se postigao dobar prinos. Biti zainteresiran i brinuti se za svoje biljke već je pola bitke za prepoznavanje blokadu hranjivih tvari.

Taj se problem pojavljuje u slabim biljkama. Rast se čini sporija i lišće postaje žuto. Ako blokada nije riješena, ta će žuta boja postati smeđa, lišće će se početi okretati i izgledat će izgorjelo.

Kako riješiti blokadu hranjivih tvari

Jedna od prvih stvari koje trebate učiniti je provjeriti ako pravilno dozirate hranjive tvari. Pobrinite se, da koristite pravu količinu i pravu kombinaciju gnojiva. Ova pojava je češća u korištenju mineralnih gnojiva, koje temelje na soli, budući da se akumuliraju i mijenjaju pH supstrata. Stoga, dodavanje ostalih hranjivih tvari ne može vam pomoći.

Ako ste provjerili da je mješavina hranjivih tvari potpuna, sljedeći korak je provjeriti je li pH točan. Da biste to učinili, najprije morate "isprati" rastuću podlogu. Učinite to jednom u ciklusu mraka i jednom u ciklusu svjetlosti.

Koristite svježu vodu s uravnoteženim pH za ispiranje zemlje. Prekomjerna voda koja teče kroz supstrat pomaže u otapanju nakupljanja soli i olakšava naknadnu apsorpciju hranjivih tvari. Nakon završetka ovog procesa, biljka mora odmah dati biljci odgovarajuću dozu hranjivih tvari i vode. Prvo, pobrinite se da se tlo osuši tako da korijeni mogu "disati" i time izbjeći trunjenje.

Također možete pokušati sa rastopinom za kontrolu pH. Ovi proizvodi dobro djeluju u situaciji, kad je prisutna blokada hranjivih tvari, ali ne uklanjaju nakupljanje soli. Stoga preporučujemo da potpuno isperete, jer to će dugoročno onemogućiti ponovno pojavljivanje ovog problema.

Plagron Lemon Kick je biološki regulator pH vrijednosti, sa kojim se snižava vrijednost pH nutritivne otopine do idealne vrijednosti 5,5 - 6,5. Samo nutritivna otopina sa pravilnom pH vrijednosti može biljci osigurati pravilnu absorpciju nutritivne otopine u pravilnom razmjeru.

  • Djeluje poticateljski na metabolizam i brži rast
  • Prirodno smanjiva pH vrijednost
  • Tri puta učinkovitiji od ostalih pH regulatora
  • To se može koristit i za fazu rasta i cvjetanja biljaka
Prašak za uravnoteženje PH vrijednosti GHE pH Down Dry nije štetan dok se ne pomiješa s vodom. Kad se navlaži promjeni se u moćan regulator PH. Kad se doda u vodu potpuno je otopljiv i upotrebljiv u fazi vegetacije i cvjetanja. U vodi se potpuno razgradi.
  • Dušik u obliku u kojem ga biljka apsorbira vrlo sporo, što ne remeti fazu cvjetanja
  • Fosfor za razdoblje cvjetanja, za jake korijenje i zdravi rast
  • Glavna namjena je snižavanje vrijednosti pH, a prašak možete upotrijebiti i za čišćenje i dezinfekciju svih elemenata hidrosistema
  • Za dosezanje pH vrijednosti od 5,0 do 6,0 u većini primjera preporučljiva doza je 1 gram na 5-6 litara vode
  • Za čišćenje hidro sistema pomješajte 1 gram na litru vode i pustite cirkulirati cijelu noć, nakon toga isperite sa čistom vodom

Upotrebljavajte proizvode visoke kvaliteta

Korisno je zapamtiti, da je važnost korištenja visoko kvalitetnih hranjivih tvari i organskih gnojiva. Kao što je već spomenuto, mineralna gnojiva akumuliraju se u korijenskoj zoni. Slično ljudima, sol dehidrira biljku i sprječava pravilan unos točnih hranjivih tvari.

Sada kada ste bolje poučeni, isprobajte ove preporuke u vašem uzgoju. Vidjet ćete da neki savjeti funkcioniraju bolje ili ih je lakše implementirati od drugih. Samo ćete moći procijeniti što najbolje odgovara vašim biljkama.