Kad koristiti vodu s reveznom osmozom i zašto uzgajivači preporučuju čistu vodu?

Mnogi uzgajivači širom svijeta već poznaju REVERZNU OSMOZU (RO) i koriste se za postizanje čiste vode bez onečišćenja za svoje biljke. Bez obzira na to, koristimo li hidroponske sustave ili tradicionalnu hortikulturu sa zemljom, je voda vrlo važan dio rasta za naše biljke.

Znamo, da klor može "spaliti" korijene biljaka i može "ubiti" korisne mikroorganizme prisutne u zemlji. Klor se može ukloniti uz pomoć ugljičnog filtera.

Međutim, visoka EC (električna konduktivnost) također može biti problem. EC je mjerenje rastopljenih tvrdih tvari ili rastopljenih minerala u vodi. Previše kalcija i magnezija u vodi može uzrokovati blokadu unosa hranljivih tvari u korijene. Ostali rastopljeni kontaminanti; olovo, kadmij, bor, arsen i drugi teški metali također mogu biti otrovni za vaše biljke (baš kao i ljudsko tijelo).

Jedini način za uklanjanje tvrdih tvari i smanjenje EC je sustav reverzne osmoze. GrowMax je osmislio cijeli niz sustava vrtne reverzne osmoze, koji su dizajnirani sa visokim protokom za uzgajivače i jednostavno namještanje priključaka za unutrašnju ili vanjsku instalaciju. GrowMax RO sustavi smanjuju do 95% rastopljene tvrdne tvari u vodi, smanjuju EC i uklanjaju klor. Ova čista voda donijeti će vam odličnu početnu točku, kada miješate i dodavaste esencijalne hranjive tvari za svoje biljke.

Što je reverzna osmoza?

Reverzna osmoza je postupak obrnute osmoze. Uz čišćenje vode nastojimo odvajat rastopljene dijelove iz vode. Ako postupak osmoze okrenemo, voda sa rastopinama prelazi kroz membranu kao čista voda, rastopine ostaju u membrani. Ovaj proces nazivamo reverzna osmoza. Uz to dobivamo praktički idealno čistu vodu, očišćenu svih aditiva, uključujući otrove, kemijske nečistoće i minerale.


Kako djeluje membrana reverzne osmoze?

Sljedeće informacije se odnose na sve membrane reverznih osmoza, koje dobavlja GrowMax Water ili drugi proizvođači. Membrana sa reverznom osmozom sastoji iz različitih poliamidnih slojeva, kroz koje se voda iz pipe filtrira. Ovim procesom dobivamo vodu sa nižim sadržajem EC soli, bez bakterija i virusa. Pore poliamidnih slojeva membrane mogu filtrirati vodu do 0,0001 mikrona.


Proizvodne specifikacije membrana za reverznu osmozu:

Specifikacije proizvode proizvođači membrana i temelje na sljedećim parametrima:

- Temperatura vode: 25 ° C
- Tlak vode: 60 psi (4,3 kg/cm3)
- TDS (ukupne rastopljene tvrdne tvari): 500 ppm (0,7 EC)

Proizvodnja vode će se povećavati ili smanjivati, ovisi o razlikama u prije navedenim uvjetima.

Primjer:

- Vodna proizvodnja će se smanjiti za 3,6% za svaku stupanj ispod 25° C. Dakle, ako je temperatura vode 15° C, to je onda 10° manje x 3,6% = 36 % smanjeno. Stoga, s takvim izračunom , umjesto 20L/h, proizvodi oko 13L/h.
- Ako je temperatura vode još niža, recimo 10° C, onda je to 15° manje x 3,6% = 54% smanjeno. To je 9L/h. Ako je ulazni tlak niži od 60 psi (4,3 kg), vaša će se proizvodnja također smanjiti.
- Čak i ako je EC veći od 0,7, opet ćete imati nižu razinu proizvodnje. Više što je EC, više pritiska vode trebamo.


 Životno doba membrana

Ne možemo precizno znati, koliki je životni vijek membrane sa reverznom osmozom jer ovisi od tri čimbenika:

1. Kvaliteta vode
2. Količina vode koja prelazi
3. Količina otpadne vode

Na primjer, ako je EC viša, kvaliteta filtriranja vode je lošija, što znači da se je membrana prije napunila sa soli. Što veća je količina vode koju filtriramo, manji je životni doba membrane, isto se događa sa količinom otpadne vode, što znači, da će sa manje otpadne vode membrana biti puna soli. Ova posljednja točka je vrlo važna, zato ćemo je sa više detalja objasniti u nastavku.


Otpadna voda u sustavu reverzne osmoze

Svi sustavi sa reverznom osmozom otpadne vode moraju se ispuštati u odvod. Zašto? Razni poliamidi slojevi membrane sadrže soli iz vode, ali ovaj dio vode ne ide u odvod, taj mora biti ispran iz membrane, tako da se membrana ne puni sa solima.

GrowMax je dizajnirao svoje sustave za reverznu osmozu za tržište hidroponije i vrtlarenja. Jer ne koriste rezervoare pod tlakom, koji se razlikuju od onih iz stambenih jedinica, njihove su jedinice osmišljene kako bi se smanjila potrošnja vode.

Većina sustava reverzne osmoze je dizajnirana da odbaci 4: 1, 5: 1, 6: 1 ili više vode. To znači, da je za svaki litar proizvedene vode potrebno 4, 5 ili 6 puta količine vode, koju šalje u odvod ili vrt. Jedinice dizajnirane GrowMax su tako da odbiju samo 2: 1. To uštedi puno vode.

Sustav za navodnjavanje reverzne osmoze pomaže nam prilagoditi pH, uklanja do 95% soli i teških metala i štiti dobre mikroorganizme u zemlji. Izvrstan za organski uzgoj!

Kada zamijeniti ugljeni filtar (pdf):