10 Prednosti korištenja CMH sijalice

Keramičko metalhalogenidna sijalica (Ceramic Metal Halide) s prigušnicom Lumatek 315W

Sve veći broj proizvođača u zatvorenim prostorima odabere keramičke metalhalodenidne sijalice (CMH – Ceramic Metal Halide) kao svoj omiljeni izbor za uzgoj. Odnosno CDM – Ceramic Discharge metal-halide (keramičko razelektrički metalhalogenid), koji se često koristi u opisima za pojam LEC (Light Emitting Ceramic), što znači isto.

Pogledajte si 10 razloga kako biste saznali, da li je CMH sijalica primjerena za vaš uzgoj:
Popis razloga zašto proučiti CMH sijalice, postaje sve veći. Iako su početni troškovi skuplji od drugih sustava rasvjete, sustav sa CMH sijalicom dugoročno vam štedi novac.

1. Osigurajte najširi spektar

CMH sijalice djeluju sa zagrijavanjem keramičke cijevi unutar samog svijetla. Keramika može prenijeti mnogo veće temperature od ostalih materijala, koji se obično koriste u drugim rasvjetama. Ta visoka temperatura stvara izvor svjetlosti, sličan sunčevom sijaju.

Budući da je svjetlost, koju emitira CMH sijalica slična prirodnoj sunčevoj svjetlosti, biljke dobivaju širi raspon upotrebne svjetlosti, kao što ju mogu proizvesti druge vrste svjetala za uzgoj. 

2. Najbolji CRI – indeks bojne reprodukcije

CMH sijalice pružaju najviši indeks bojne reprodukcije (CRI - Color Rendering Indeks) u usporedbi s drugim svjetlima za uzgoj. Objekti, koju si potpuno vidljivi u prirodnoj svjetlosti, imaju za ljudsko oko indeks 100. to nam govori kako bogato će biti prikazane boje objekata ispod sijalice. Indeks reprodukcije boja je parametar koji karakterizira sve vrste izvora svjetlosti – tako prirodne, kao i umjetne. Indeks pokazuje u koliko mjeri određeni izvor svjetlosti omogućuje promatranje boja.

Umjetna rasvjeta ne proizvodi isto svjetlosti kao sunce, iako su CMH sijalice vrlo blizu ocjeni CRI indeksa, u rasponu od 80 do 96.

3. Osigurajte UV rasvjetu

CMH sijalice kao funkcija pružanja većeg spektra svjetlosti, jamče znatno više UV svjetlosti od mnogo drugih vrsta svjetala. Biljke u svojoj vegetativnoj fazi uspijevaju s ovom vrstom svjetlosti i pomažu razviti jače grane.

4. Stabilnost boje

Suprotno sa različitim vrstama svjetala za uzgoj, CMH sijalice osiguravaju kvalitetu i trajanje svjetlosti tijekom cijelog životnog doba. Mnoge druge vrste sijalica gube učinkovitosti s vremenom, koje možda nisu tako očite ljudskom oku. CMH sijalice imaju širok spektar.

5. Bolja učinkovitost

To ovisi od usporedbe i trajanja korištenja sijalica, CMH sijalice su do 20 posto učinkovitije od ostalih vrsta sijalic. Proizvod na 1 vat CMH sijalice je veći.

6. Dugotrajne sijalice

Ovo je još jedna subjektivna korist, sijalice CMH trajanju dulje od halogenih i žarulja sa žarnom niti. Potvrđeno je do 24.000 sati djelovanja (gotovo 3 godine).

7. Manje topline

Iako djeluju na višim temperaturama, CMH sijalice emitiraju manje topline od ostalih vrsta sijalica. To je važno u manjim prostorima za uzgoj, gdje svjetlost može pridonijeti prekomjernim temperaturama za učinkovitu rast i prinos. To znači, da sama sijalica može biti bliža biljki, što smanjuje mogućnost izgorivanja lišća nego kod nekih drugih vrsta svjetlosti za uzgoj.

8. Nema elektromagnetskih smetnji

Keramika u CMH sijalicama ne utječe na elektroniku, poput mobilnih telefona ili televizijskih signala, na način koji može koristiti neka druga vrsta svjetla ili elektronski balast.

9. Fleksibilne

Prehod na novu vrstu svjetlosti za uzgoj znači kupovina dodataka za promjenu. Međutim, CMH svjetiljke dizajnirane su tako, da se prilagode većini reflektora.

10. Troškovi padaju

Keramičke metalhalogenidne sijalice nisu najjeftinija opcija za uzgoj. Zapravo, koštaju mnogo više od ostalih vrsti. Budući da i dalje zauzimaju većinu tržišnog udjela u uzgoju, njihovi troškovi počinju se smanjivati. Budući da se CMH lampe proizvode u velikim količinama, njihova cijena bi trebala nastaviti padati.

Lumatek 315 W CMH žarulja konstruirana je za upotrebu s elektronskim balastom Lumatek i proizvedena je tehnologijom visokokvalitetnih keramičkih lučnih cijevi i specifičnom hortikulturnom plinskom mješavinom koja stvara optimalni spektralni učinak za zdrav rast biljaka.
CMH tehnologija stvara visoku energetsku razinu PAR/PPF s niskom toplinom u punom spektru što je bliže sunčevoj svjetlosti i stvara rast biljaka i veći prinos. PCA keramička cijev omogućava lampi, da djeluje na višim unutarnjim temperaturama povećavajući iscrtavanje boje, izlaz i efikasnost. Pulse-start tehnologija omogućava brže pokretanje, kraće mirovanje, duži vijek žarulje i veće održavanje lumena.

Elektronska Prigušnica Lumatek 315W CMH Dimmable + Adapter E40. CMH tehnologija trenutačno je u porastu, jer izaziva starije tehnologije u smislu efikasnostii ekonomičnosti. Tehnologija keramičkih metalnih halida (CMH) ima širok spektar svjetlosti koji je više poput sunca nego bilo koji drugi oblik HID žarulje. Lumatek CMH komplet proizvodi više svjetla, manje topline, pruža optimalnu kontrolu, efikasniji je. Lumatek CMH prigušnica pruža različite postavke (dimmable).