Merchandise Novosti Akcije

5 ključnih savjeta prilikom odabira LED svjetiljke za indoor uzgoj biljaka

5 ključnih savjeta prilikom odabira LED svjetiljke za indoor uzgoj biljaka

Istraživanja u hortikulturi i iskustva uzgajivača biljaka potvrđuju da LED svjetiljke nisu samo izvrsne, već i najbolji izbor umjetne rasvjete za uzgoj biljaka u zatvorenim prostorima. Prikladne su za cijeli životni ciklus biljaka.

Prednosti rasvjete tehnologijom LED (Light Emitting Diodes) u odnosu na ostale:

  • smanjenje potrošnje električne energije do 50%,
  • do 6 puta duži vijek trajanja,
  • pokrivanje čitavog spektra svjetlosti,
  • veća sposobnost intenziteta svjetlosti,
  • znatno manje zagrijavanje

LED luci za indoor vzgojo rastlin

Kako odabrati odgovarajuću LED svjetiljku za uzgoj biljaka?

Pet osnovnih koraka koji vode do odabira optimalne LED rasvjete za učinkovit rast Vaših biljaka u zatvorenom prostoru:

1. Odredite dimenzije zatvorenog prostora za uzgoj biljaka.

Što je obujam veći, a izloženost uzgajališta prirodnom svjetlu manja, toliko je više umjetnog svjetla potrebno dodati za učinkovitiji rast Vašeg bilja. Gotovi šatori growbox praktičan su izbor za domaća uzgajališta.

2. Odaberite životne faze u kojima će biljka biti osvjetljena LED rasvjetom

Njezini se procesi mijenjaju - od sjemena do zrele biljke, a u skladu s različitim fazama rasta i njezine potrebe. Provjerite je li Vaša biljka manje ili više osjetljiva na odnos svjetlo/tama, kada i kolika je preporučljiva svjetlost u pojedinim fazama rasta.

3. Uvažavajte PAR.

PAR (Photosynthetically Active Radiation) je izraz za fotosintetski aktivno zračenje valne duljine svjetlosti, to jest spektar od 400 do 700 nanometara. Biljke upijaju najviše svjetlosti u plavom i crvenom dijelu spektra. Najbolje LED svjetiljke pružaju jednakomjernu distribuciju PAR.

Imajte također na umu važnost smjera svjetlosti: biljke će pod izravnim svjetlom primati više izvora za proizvodnju energije za rast.

4. Odaberite LED svjetiljke s različitim mogućnostima prilagođavanja.

Mogućnost različitih izbora i promjena intenziteta svjetla, uključivši automatsko uključivanje i isključivanje, značajno ubrzava učinkovitost razvoja bilja u zatvorenom prostoru. Neki modeli LED svjetiljki mogu se daljinski upravljati.

5. LED svjetiljke moraju imati sustav hlađenja.

Premda se led diode znatno manje zagrijavaju u odnosu na druge vrste žarulja, zagrijavanje je ipak prisutno. Osigurajte da su Vaše LED svjetiljke opremljene sustavom za hlađenje za odvođenje topline.

Primjeri LED svjetiljki za indoor uzgoj

LED svjetiljke koje se sastoje od velikog broja svjetlosnih dioda, u svrhe dodavanja svjetlosti biljkama, razlikuju se prema različitim parametrima - intenzitet, spektar boja i raspršenost svjetlosti.

Lucilu Shuttle 6

Vrlo efikasna LED rasvjeta za uzgoj biljaka koja će donijeti radost vama i vašim biljkama. Komponente koje se koriste u rasvjeti proizveli su vodeći proizvođači poput OSRAM i LUMILED. Svjetlosni spektar pogodan je za uzgoj reznica i za sadnju.

Lumatek Zeus 600 W Led Grow Light pristupačna je podesiva visokokvalitetna svjetiljka s punim spektrom.

Fluence SPYDR 2X predstavlja visoko učinkovito rješenje za rasvjetu LED svjetiljkama za komercijalne uzgajivače.

Tim Hempatije pomaže vam odabrati prava LED svjetla

Za dodatna objašnjenja i korisne savjete, ekipa Hempatija će Vam rado pomoći svojim stručnim znanjem i višegodišnjim iskustvima na području uzgoja biljaka u zatvorenim prostorima.